Privacy Shield

EU praat met VS over betere bescherming privacy

04 september 2020 11:50 Aangepast: 04 september 2020 12:04

De Europese Commissie is in gesprek met Amerikaanse autoriteiten over betere privacybescherming van EU-burgers. Maar nieuwe afspraken kunnen nog vele maanden op zich laten wachten.

Onlangs zette het Europees Hof van Justitie een streep door het Privacy Shield. Dat is de regeling voor het doorgeven van persoonsgegevens van de EU naar de Verenigde Staten, maar die data zijn in de VS volgens het hof minder goed beschermd dan in Europa.

EU-commissaris Didier Reynders (Justitie en Consumentenzaken) zei donderdag in het Europees Parlement dat het wel even kan duren voor een wettelijke oplossing wordt gevonden. Hij wees op de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen en benodigde goedkeuring van nieuwe wetgeving door het Congres.

Volgens Reynders is de uitspraak van het hof een "sterke herbevestiging van het fundamentele recht op databescherming". "Het hof is ook duidelijk dat het beschermingsniveau moet voldoen aan Europese normen. Tegelijk moeten bedrijven kunnen vertrouwen op solide transfermechanismen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse claim tegen Amerikaanse techreuzen vanwege privacy

Volgens Europarlementariër Paul Tang (PvdA) was de uitspraak van het hof geen grote verrassing. "De geloofwaardigheid van de Europese Commissie staat op het spel", meent hij. Zijn collega Sophie in ’t Veld (D66) vindt dat het dagelijks EU-bestuur de burger in de kou laat staan. Ze zei dat een overeenkomst met de VS over databescherming "Schrems-proof" moet zijn, verwijzend naar de Oostenrijkse privacyactivist Maximilian Schrems.

Schrems had de zaak aan het rollen gebracht met een klacht over de doorgifte door Facebook Ierland van persoonsgegevens aan het moederbedrijf in de VS. Hij betwijfelde of die gegevens in Amerika wel voldoende beschermd zijn. In 2015 won Schrems ook al een soortgelijke zaak. Toen vernietigde de rechter het zogeheten Safe Harbour Programme, de voorganger van het Privacy Shield.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple stelt privacymaatregelen uit na klachten Facebook

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van