Ga naar de inhoud
CoronaMelder

Meerderheid Tweede Kamer voor invoering corona-app

Minister Hugo de Jonge Beeld © ANP

Mocht de CoronaMelder-app niet genoeg toevoegen aan het bron- en contactonderzoek, dan wordt de app mogelijk weer ingetrokken. Dat heeft zorgminister Hugo de Jonge gezegd in de Tweede Kamer. De meeste partijen zijn voorstander van de invoering van de vrijwillige app.

De Jonge denkt dat de app CoronaMelder, die kan waarschuwen als je in de buurt van iemand met corona bent geweest, "absoluut zin heeft". Maar hij kan dat pas met zekerheid zeggen als de app er daadwerkelijk is. "Als blijkt dat de app negatieve bijeffecten heeft of niet werkt, dan moet je eerlijk zijn en zeggen: dan maar niet", aldus De Jonge.

De minister wil de app maandelijks evalueren en deze zo nodig aanpassen of desnoods intrekken. De meeste partijen willen de invoering van de vrijwillige app "het voordeel van de twijfel" geven, zoals de PvdA het verwoordde.

De app wordt momenteel getest in de eerste vijf GGD-regio's, maar is al meer dan 1 miljoen keer gedownload. 

Over twee weken landelijk

De Jonge hoopt dat de CoronaMelder over twee weken landelijk beschikbaar is. De Tweede Kamer stemt donderdag over de wet. Daarna moet de wet nog door de Eerste Kamer. 

Ondanks allerlei kritiekpunten is een meerderheid in de Tweede Kamer positief. Alleen de Partij voor de Dieren, de PVV en Forum voor Democratie zijn tegen. 

Aanscherpingen

Op enkele punten komt de Kamer met aanscherpingen, waar De Jonge het mee eens is. Het gaat om de antimisbruikbepaling die beter moet omschrijven dat de app absoluut vrijwillig is en niet alleen dwang, maar ook (indirecte) drang niet is toegestaan. Ook moet beter worden geregeld dat de persoonsgegevens in het werkproces van de applicatie niet herleidbaar zijn.

Corona-waarschuwingen
Lees ook
Corona-waarschuwingen ook zonder app mogelijk

Testen zonder klachten

In de vijf regio's met de CoronaMelder loopt een proef waarbij mensen zich bij een melding van de app ook kunnen laten testen als ze geen klachten hebben. Dat experiment moet uitwijzen of testen zonder klachten van meerwaarde is, aldus De Jonge. Als dit zo is, dan wordt dit landelijk overgenomen. GGD'en zijn kritisch, omdat het de testcapaciteit onder druk zet en deze oproep haaks staat op de landelijke richtlijnen.

Maar een deel van de Kamer wil dit juist wel. De SP vindt het "heel logisch" dat mensen zich willen laten testen als ze volgens de app mogelijk besmet zijn. De PvdA begrijpt niet dat asymptomatisch testen wel mogelijk is op Schiphol bij terugkeer uit een gebied met code oranje, maar niet bij een melding door de app. PvdA-lid Attje Kuiken wilde weten hoe deze "keuze in schaarste" gemaakt wordt.

Landelijke
Lees ook
Landelijke invoering CoronaMelder uitgesteld

AP wil opheldering Apple en Google

De Autoriteit Persoonsgegevens wil intussen meer details horen van Apple en Google over een nieuwe update van hun systeem voor corona-waarschuwingen. Vanaf nu is er geen speciale corona-app van een overheid, zoals de CoronaMelder, meer nodig om anderen te waarschuwen voor mogelijke corona-blootstelling.

De techbedrijven kunnen dat nu ook zelf doen, namens de overheden. Tegelijk blijven de bestaande corona-apps van overheden gewoon werken. 

Vanaf de nieuwe update iOS 13.7 wordt dit direct in het iPhone-systeem ondersteund. Bij Android werkt het iets anders: Google kan voor overheden die daar om vragen een 'basis-corona-app' genereren.

"Hiermee lijkt de rol van Google en Apple in contact-tracing nog groter te worden dan hij al was", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens. De toezichthouder wil weten hoe de "tweede fase" precies werkt.

Bluetooth

Google en Apple publiceerden in mei de technologie die via bluetooth kan bijhouden of mensen in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest. Dit kan worden gebruikt ter ondersteuning van het contactonderzoek bij coronapatiënten. Met het systeem hebben overheden in meer dan 20 landen corona-apps gebouwd.  

Geen
Lees ook
Geen CoronaMelder voor ruim 2 miljoen mensen: telefoon te oud
De
Lees ook
De corona-app: hoe het werkt, en hoe het met je privacy zit
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl