AlphaBay

Elf jaar cel voor beheerder ondergrondse internetmarkt

02 september 2020 14:24 Aangepast: 02 september 2020 14:41

Een beheerder van wat ooit de grootste ondergrondse internetmarkt was, is veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf.

De 26-jarige Amerikaan bemiddelde bij ruzies tussen kopers en verkopers op AlphaBay en speurde de marktplaats af naar oplichters. De man gebruikte de schuilnamen Penissmith en Botah en kreeg in bitcoins betaald voor zijn werk.

AlphaBay zat op het dark web, het afgeschermde deel van het internet. Gebruikers konden er handelen in onder meer wapens, drugs en gestolen persoonsgegevens. De markt werd in 2017 uit de lucht gehaald.

Op 5 juli van dat jaar deed de Thaise politie een inval in het huis in Bangkok van de oprichter, een 26-jarige Canadees. Die had zijn laptop op dat moment onversleuteld openstaan, zodat rechercheurs wachtwoorden voor de site en de servers in handen kregen. Een paar dagen later pleegde de Canadees in zijn cel zelfmoord.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

4 jaar cel geëist voor wapenhandel via darkweb

Silkroad en Hansa Market

AlphaBay was voor veel criminelen de opvolger van de handelssite Silk Road, die in 2013 door de Verenigde Staten werd afgesloten.

Korte tijd later nam de Nederlandse politie de grote criminele marktplaats Hansa Market over. Meerdere mensen zijn later veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens verkoop van drugs via Hansa Market. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie rolt illegaal handelsplatform op dark web op

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van