Strijd om TikTok

Trump: TikTok moet 15 september verkocht zijn

01 september 2020 19:06 Aangepast: 01 september 2020 19:31

De Chinese eigenaar ByteDance heeft tot 15 september om de Amerikaanse tak van TikTok te verkopen, anders volgt een verbod op de app in de VS. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd.

Trump heeft tegen mensen die betrokken zijn bij de pogingen om de Amerikaanse tak van TikTok over te nemen gezegd dat ze tot 15 september de tijd hebben. Trump voegde eraan toe dat de Amerikaanse overheid 'voldoende gecompenseerd moet worden' als de overname doorgaat, meldt Bloomberg.

De president zei eerder al dat de partij die de Amerikaanse tak van TikTok overneemt, aan de overheid geld moet betalen voor het mogelijk maken van de deal. Het is nog altijd niet duidelijk op welke vergoeding Trump precies doelt.

Chinese overheid

Om TikTok is de laatste tijd veel te doen. De app zou volgens critici te veel gegevens van zijn gebruikers verzamelen en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze. Trump beval eerder per decreet dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan is verkocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

TikTok-overname complexer door nieuwe Chinese exportregels

Goedkeuring China nodig voor overname

Zondag werd bekend dat de verkoop niet kan doorgaan zonder de goedkeuring van de Chinese regering. Dit vanwege beperkingen die Peking heeft opgelegd aan de uitvoer van technologie met betrekking tot kunstmatige intelligentie (AI). Daardoor zou het verkoopproces vertraging oplopen.

Gesprekken over een overname worden volop gevoerd. De Amerikaanse tak van TikTok zou 20 miljard tot 30 miljard dollar moeten opleveren.

Microsoft, Walmart en Oracle 

Supermarktconcern Walmart heeft zich achter Microsoft geschaard in de poging van het softwarebedrijf om het TikTok-onderdeel in te lijven. Ook softwareconcern Oracle zou een bod hebben gedaan op de Amerikaanse tak van TikTok.

Volg Bright ook op TikTok

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'TikTok ook uit Nederlandse appwinkels bij Amerikaans verbod'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van