Duurzame energie

TU Eindhoven wil energietransitie vooruit helpen met 'slimme oplossingen'

31 augustus 2020 18:16 Aangepast: 31 augustus 2020 18:48
Beeld © ANP

De TU Eindhoven (TU/e) richt een nieuw instituut op dat zich stort op vraagstukken rond de energietransitie, de overgang van fossiele brandstoffen naar een duurzame energievoorziening.

Samen met de industrie rond Eindhoven gaat het Eindhoven Institute for Renewable Energy Systems (EIRES) "slimme oplossingen ontwikkelen voor de conversie en opslag van energie". De TU/e investeert de komende vijf jaar 10 miljoen euro in het instituut, zo maakte bestuursvoorzitter Robert-Jan Smits maandag bekend.

"Wij nemen als universiteit onze verantwoordelijkheid om een bijdrage te leveren aan de energietransitie", zei Smits tijdens de opening van het Academisch Jaar. De TU/e zond op internet onder meer een talkshow uit met bestuursvoorzitter Smits en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Waterstofauto duurder en minder duurzaam dan elektrische auto'

Slimme opslag en conversie

Een van de knelpunten in de overstap op hernieuwbare energie, is dat de bronnen niet altijd meewerken. Windmolens hebben wind nodig en zonnepanelen zonlicht, maar het waait niet altijd even hard en de zon schijnt ook niet altijd. "Bovendien wil je energie soms in een andere vorm dan alleen stroom. Om te zorgen dat je altijd precies die energie krijgt waar en wanneer je hem nodig hebt, heb je slimme opslag en conversie nodig", zegt Richard van de Sanden, de wetenschappelijk directeur van EIRES.

Conversie betekent het omzetten van energie. Zo kan groene stroom bijvoorbeeld worden gebruikt om waterstof te produceren. Die kan worden opgeslagen en bijvoorbeeld dienen als vervanger voor aardgas.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederland: EU moet meer inzetten op waterstof

Energie, transport en chemie

De projecten van EIRES richten zich op het gelijktijdig verduurzamen van de energiesector, het transport én de chemie. Daartoe trekt de TU/e vier nieuwe hoogleraren en elf nieuwe universitaire docenten aan.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van