Privacy

Rijksoverheid onderzoekt gevolgen intern gebruik Google-cloud

31 augustus 2020 14:52

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat onderzoeken of het gebruik van Google-diensten door de overheid aan de privacyregels voldoet.

Het ministerie laat door adviesbureau Privacy Company een zogeheten "data protection impact assessment" (DPIA) uitvoeren die naar verwachting in het najaar wordt afgerond, meldt AG Connect.

Een DPIA is een instrument om de privacyrisico’s van gegevensverwerking in kaart te brengen, en om daarna maatregelen te nemen om die risico’s te verminderen. In de privacywet staat aangegeven wanneer het uitvoeren van zo’n assessment verplicht is.

Persoonsgegevens van ambtenaren

Het onderzoek is in het voorjaar gestart en wordt uitgevoerd voor alle ministeries die gebruik maken van Google-diensten. Ook aanverwante organisaties vallen hieronder. Onderzocht wordt hoe Google de gegevens van de overheid verwerkt en of er goed omgegaan wordt met de persoonsgegevens van ambtenaren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Google komt met vacaturezoekfunctie in Nederland

Onderwijs

Het onderzoek zou deels voortkomen uit een wens van de onderwijswereld, schrijft AG Connect. Door de corona-uitbraak en de lockdown eerder dit jaar, moesten scholen halsoverkop op digitaal afstandsonderwijs overschakelen. Daar worden vaak diensten van Google bij gebruikt, zoals Google Meet en Classroom.

De uitkomsten van het assessment worden openbaar gemaakt, zegt het ministerie.

Microsoft

Eerder werd Microsoft aan een vergelijkbaar onderzoek onderworpen en beloofde het na onderhandelingen om meer transparantie en privacy te bieden aan zakelijke klanten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Overheid wist van hackgevaar bedrijven, maar waarschuwde niet'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van