Ga naar de inhoud
Strijd om TikTok

TikTok-overname complexer door nieuwe Chinese exportregels

China heeft zijn exportregels aangepast, waardoor TikTok niet zomaar verkocht kan worden aan een buitenlands bedrijf zonder toestemming van de Chinese overheid.

Eén van de nieuwe exportregels slaat op 'de aanbeveling van gepersonaliseerde informatiediensten op basis van data-analyse', meldt The New York Times. Die omschrijving lijkt van toepassing op het algoritme van TikTok.

TikTok-eigenaar ByteDance gaat mee in die lezing en zegt nu dat het zich zal houden aan de strengere Chinese regels, meldt CNBC.

Geen toeval

De Chinese exportregels waren sinds 2008 niet meer bijgewerkt. Bedrijven die Chinese technologieën van die lijst willen exporteren, moeten een vergunning van het Chinese ministerie van Commercie krijgen.

De toevoeging van het algoritme van TikTok is geen toeval: de techniek wordt gezien als het geheim achter het succes van de app. Door het algoritme weet TikTok zelfs bij gebruikers zonder account steeds de juiste video's aan te bieden.

De extra toestemming van de Chinese overheid die nu nodig is, zou het overnameproces kunnen bemoeilijken.

'Walmart
Lees ook:
'Walmart wil TikTok samen met Microsoft overnemen'

TikTok onvrijwillig te koop

De aanpassing van de Chinese wet komt op het moment dat de biedingsstrijd rond TikTok voortduurt. TikTok staat in de VS onvrijwillig te koop. De Amerikaanse president Trump gaat de populaire Chinese video-app verbieden, tenzij de Amerikaanse tak uiterlijk 12 november is verkocht aan een Amerikaans bedrijf.

Microsoft was de eerste gegadigde, inmiddels is er ook interesse vanuit Oracle, de Japanse techinvesteerder SoftBank, Twitter en zelfs van Amerikaanse supermarktgigant Walmart, dat met Microsoft wil samenwerken bij een overnamepoging.

'TikTok
Lees ook:
'TikTok ook uit Nederlandse appwinkels bij Amerikaans verbod'

'Geen contact met Triller'

Het Amerikaanse TikTok-alternatief Triller zei ook te spreken over een overname. TikTok ontkent zulke gesprekken tegenover CNBC. "We kunnen bevestigen dat we niet in gesprek met hen zijn of gaan. Wel zijn we gevleid over hoezeer zij TikTok bewonderen", zegt het bedrijf over Triller.

Als TikTok inderdaad in de VS verboden wordt, heeft dat ook gevolgen voor de app in rest van de wereld. Aangezien de Apple App Store en Google Play Store Amerikaans zijn, zal TikTok in geval van een verbod mogelijk uit die winkels verdwijnen, ook in Europa.

Volg Bright ook op TikTok

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook