Ga naar de inhoud
Corona-app

Landelijke invoering CoronaMelder uitgesteld

Beeld © ANP

Morgen is het 1 september en op die dag zou de CoronaMelder, de app die aangeeft als je in de buurt bent geweest van een besmet persoon, landelijk worden uitgerold. Maar de lancering ervan is uitgesteld, zo meldt minister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.

De app wordt al een tijdje getest in vijf regio's. Het gaat om onder meer Twente en IJsselland. De app is al meer dan een miljoen keer gedownload.

Minister De Jonge wil wachten met het landelijk gebruik van de app tot een spoedwet van kracht is. De Autoriteit Persoonsgegevens wil dat er een wettelijke basis is voor het gebruik van de app, en daarom moet de spoedwet eerst door de Tweede Kamer.

In die wet moet vastgelegd worden dat persoonsgegevens alleen worden gebruikt voor bron- en contactopsporing. Ook wil de minister dat in de wet komt te staan dat niemand gedwongen mag worden de app te gebruiken.

Vrijwillig gebruik is één van de uitgangspunten, zegt De Jonge. Niemand mag dus op een bepaalde plek geweigerd worden omdat hij de app niet gebruikt.

De
Lees ook
De corona-app: hoe het werkt, en hoe het met je privacy zit

Kinderziektes

Verder moet de tijd worden genomen om kinderziektes die in de app zitten, eruit te halen. Zo is gebleken dat, zowel bij iOS als bij Android-toestellen, de app niet altijd wordt bijgewerkt als deze op de achtergrond draait.

Het is nog onduidelijk wanneer de CoronaMelder wél landelijk wordt ingevoerd.

CoronaMelder
Lees ook
CoronaMelder nu ruim 1 miljoen keer gedownload
Geen
Lees ook
Geen CoronaMelder voor ruim 2 miljoen mensen: telefoon te oud
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl