App Store-conflict

Apple blokkeert account Fortnite-maker Epic

29 augustus 2020 14:14 Aangepast: 29 augustus 2020 14:16

Fortnite-maker Epic kan geen nieuwe apps meer ontwerpen voor gebruikers van Apple-apparaten. Apple heeft het account van Epic gesloten nadat het eerder al Fortnite uit de App Store had gegooid.

De beëindiging van het hoofd-ontwikkelaarsaccount van Epic betekent dat het bedrijf geen nieuwe apps of updates meer in de App Store kan indienen. Gebruikers kunnen geen in-app-aankopen meer doen in games en apps van Epic.

Klanten die al Epic-titels hebben gekocht, blijven wel toegang houden tot de games in hun huidige vorm. De blokkade van het Epic-account heeft geen invloed op de Unreal Engine van Epic, een belangrijke tool waar veel games van andere makers mee werken. 

Fortnite uit App Store gehaald

De stap om Epic Games te schorsen van het iOS-ontwikkelaarsprogramma komt slechts enkele dagen nadat een Amerikaanse rechtbank besloot dat Apple Fortnite niet terug hoeft te plaatsen in de App Store. De rechter zei wel dat Apple geen maatregelen tegen de Unreal Engine van Epic mocht nemen.

Eerder deze maand verwijderde Apple Fortnite uit de App Store omdat Epic Games met een nieuw betaalsysteem was gekomen in het spel om verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple wint eerste slag: Fortnite nog niet terug in App Store

Commissie Apple en Google

Inzet van het conflict is de 30 procent commissie die Apple van iedere aankoop wil in de App Store. Epic Games vindt dat te veel.

Fortnite is ook door Google uit zijn appwinkel, de Play Store, verwijderd om dezelfde reden. Maar Android-gebruikers kunnen Fortnite altijd nog via andere wegen installeren op hun toestel, wat bij iPhones niet mogelijk is.

Apple onder vuur

Apple ligt overigens van meerdere kanten onder vuur om de commissie die het vraagt in zijn App Store en de voorwaarden die het daaraan verbindt. De Europese Commissie doet bijvoorbeeld onderzoek naar aanleiding van een klacht van muziekstreamingdienst Spotify.

Ook Facebook en Microsoft hebben recent over het strenge Apple-beleid geklaagd.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van