'Vriend in nood'

Vijf WhatsApp-oplichters opgepakt in Rotterdam

28 augustus 2020 14:14 Aangepast: 09 juni 2021 16:16
WhatsApp is de populairste chat-app in Nederland. Beeld © Getty

Vijf verdachten van oplichting zijn deze week in een hotel in Rotterdam aangehouden. De politie was gewaarschuwd door een vrouw en een programmamaker.

De vrouw kwam de oplichters op het spoor nadat ze een verdacht WhatsApp-bericht had ontvangen waarin "haar kind" met een "nieuw telefoonnummer" vroeg om geld.

De vrouw had volgens de politie gelijk door dat er sprake was van 'vriend-in-noodfraude', maar liet dit niet blijken. De vrouw zocht contact met de programmamaker en samen wisten ze de locatie van de afzenders van de berichtjes te achterhalen.

Vlak voor de confrontatie belden ze de politie, die direct naar het hotel kwam. De verdachten zijn mannen van 18 tot en met 21 jaar uit Rotterdam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

47 'geldezels' voor de rechter om WhatsAppfraude

Slachtoffers

Laptops, telefoons, een bankreader en een auto zijn in beslag genomen. De verdachten zijn inmiddels weer op vrije voeten.  

De politie roept iedereen die de afgelopen dagen slachtoffer is geworden van deze vorm van oplichting via WhatsApp of andere apps op om aangifte te doen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp-fraudeur steelt stemgeluid voor oplichtpraktijken

Vriend-in-nood

Bij deze vorm van internetoplichting, ook wel vriend-in-noodfraude genoemd, krijgt iemand een bericht dat een vriend, familielid of andere bekende dringend financiële hulp nodig heeft. De vriend zit bijvoorbeeld zogenaamd vast in het buitenland en is zijn geld, telefoon en papieren kwijt. Of hij heeft zijn telefoon per ongeluk in de wasmachine gedaan en kan daarom niet internetbankieren.

Wie vervolgens geld overmaakt, krijgt dan vaak een tweede verzoek. Bij navraag blijkt de vriend in kwestie van niets te weten en blijkt zijn account te zijn gehackt, of de oplichter gebruikt een vals account of een nieuw telefoonnummer.

De cybercriminelen versturen de oplichtingsberichten niet alleen via WhatsApp maar ook via sms, Telegram, Snapchat of e-mail.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie start campagne: voorkom oplichting via WhatsApp

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van