Server platgelegd

Beurs Nieuw-Zeeland vier dagen plat door serveraanvallen

28 augustus 2020 14:01 Aangepast: 28 augustus 2020 15:00

De beurshandel in Nieuw-Zeeland lag deze week vier dagen grotendeels stil door ddos-aanvallen van hackers.

Inmiddels heeft Nieuw-Zeeland de geheime dienst ingeschakeld om zijn beurshandel te beschermen tegen de overzeese aanvallen, meldt Bloomberg.

Vanaf dinsdag werd de beurshandel van uitbater New Zealand Exchange (NZX) geplaagd door aanvallen die de website platlegden en veel handel hadden stilgelegd. Vrijdag werd de handel weer opgestart, meldt Reuters.

Over de vermoedelijke bron van de aanvallen hebben de autoriteiten nog niets gezegd, behalve dan dat ze vanuit het buitenland komen.

De Nieuw-Zeelandse minister van Justitie, Andrew Little, zegt verbaasd te zijn dat de NZX ‘'blijkbaar zo’n kwetsbare website en IT-architectuur heeft’'. "Ik verwacht dat ze hun IT-infrastructuur verbeteren en dat ze ervoor zorgen dat ze zich in de toekomst in een positie begeven waarin ze dit soort aanvallen kunnen afslaan."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie doorzoekt woningen in onderzoek aanbieder ddos-aanvallen

Afpersers

Eerder deze week heeft cybersecuritybedrijf Akamai nog gewaarschuwd dat afpersers die bij de hackersgroep Fancy Bear zouden horen losgeldbrieven hebben gestuurd - onder andere naar bedrijven binnen finance en e-commerce. Volgens analist Yihao Lim, die is gespecialiseerd in cybercriminaliteit, is de kans klein dat de groep die de losgeldbrieven verstuurt bij de echte Fancy Bear is aangesloten.

Fancy Bear is een pseudoniem voor de Russische hackersgroep APT28, die gelinkt is aan cyberaanvallen tegen de Democratische Partij in de Verenigde Staten, het Witte Huis en de NAVO. Waarschijnlijk gebruikt de groep die achter de losgeldbrieven zit de naam van Fancy Bear om meer bekendheid te krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Kabinet: geen losgeld betalen aan cybercriminelen

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van