Elektrische fietsen

Verkoop speed pedelec groeit snel in Nederland

28 augustus 2020 10:12 Aangepast: 28 augustus 2020 10:19
Beeld © Bright

De populariteit van speed pedelecs in Nederland is hard aan het groeien. De snelle e-bikes gaan tot 45 kilometer per uur.

Begin april telde ons land ruim 21.000 speed pedelecs. Dat zijn er bijna een kwart meer dan een jaar eerder, toen er zo'n 17.000 van deze snelle elektrische fietsen geregistreerd stonden. Dat blijkt uit cijfers van de RDW, meldt het AD

Speed pedelecs mogen 45 km/u en het dragen van een helm is verplicht. Voor de speed pedelecs gelden sinds 2017 dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen. Ze mogen dus niet op het fietspad.

Wel of niet op het fietspad?

Op de rijbaan voelen gebruikers van speed pedelecs zich niet altijd veilig tussen de auto's. Maar de Fietsersbond zegt dat de snelle e-bike ook meestal niet thuishoort op het fietspad in de bebouwde kom. "Voor drukke verkeersaders waar auto's 50 kilometer per uur rijden, moet maatwerk worden geboden. Óf de speed pedelec krijgt vrijstelling voor het fietspad, óf de snelheid gaat omlaag naar 30 kilometer per uur." De ANWB pleit ook voor aanpassingen in de verkeersregels.

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van