'Principekwestie'

Nieuw seizoen Fortnite definitief niet te spelen op iOS en Mac

27 augustus 2020 09:19 Aangepast: 27 augustus 2020 11:31
Beeld © Epic Games

Het nieuwe seizoen van Fortnite gaat vandaag van start, maar is definitief niet te spelen op zowel iOS als de Mac. Epic houdt in zijn strijd tegen Apple voet bij stuk.

Apple laat Fortnite alleen terug in de App Store als maker Epic zijn eigen betaalmogelijkheid weer uit de app verwijdert. Epic noemt dat 'een uitnodiging om samen te spannen in het behouden van Apples monopolie op in-app-aankopen'. Dat drukt volgens Epic de marktwerking en verhoogt prijzen. "Uit principe doen we niet mee aan deze constructie", aldus Epic.

Gevolg is dat Fortnite-spelers op zowel iOS als Mac de nieuwste update voor de game niet kunnen installeren. Die update is nodig om het nieuwe vierde seizoen van het tweede hoofdstuk te spelen. Spelers die Fortnite nog hebben geïnstalleerd, kunnen de game blijven spelen maar blijven haken in seizoen 3.

Inmiddels zegt Epic dat Apple de mogelijkheid tot updaten voor Fortnite heeft geblokkeerd. Op Android blijft Fortnite ook buiten de Play Store, maar is nog te installeren via de Samsung Galaxy Store of de site van Epic.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Apple vs. Fortnite: oorlog of slim spel?

Betaalsystemen

Fornite startte op 14 augustus een strijd tegen zowel Apple als Google. Zowel iOS als Android verbieden het gebruik van eigen betaalsystemen voor digitale aankopen binnen apps en games. Epic voegde stiekem toch zo'n systeem toe, Fornite werd zoals verwacht verwijderd en Epic startte een rechtszaak.

Apple stelt dat Epic zich aan dezelfde regels moet houden als alle andere ontwikkelaars, en geen uitzonderingen te maken. Later bleek dat Epic al twee maanden zonder resultaat bij Apple vraagt om een speciale uitzondering op de regels, zodat het geen commissie hoeft te betalen over aankopen. Ook vroeg Epic bij Apple om een eigen appwinkel binnen de App Store.

Unreal Engine

Maandag bepaalde de rechter dat Fortnite geblokkeerd mag worden tot de zaak nader is bekeken. Apple mag echter niet de ontwikkelsoftware Unreal Engine blokkeren, ook van Epic. Daarmee worden volgens de rechter games en bedrijven getroffen die niks met de zaak te maken hebben.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van