Illegale streamingdiensten

Internationale bende die illegaal films en series aanbood opgerold

26 augustus 2020 18:31 Aangepast: 26 augustus 2020 18:38
Beelden van de operatie van Eurojust

Een internationale bende die illegale streamingdiensten aanbood, is uit de lucht gehaald. Dat gebeurde dinsdag bij een gezamenlijke actie in negentien landen, waaronder Nederland en de Verenigde Staten.

Twee vermeende leiders zijn opgepakt en meer dan zestig servers zijn in beslag genomen, meldt de Europese opsporingsdienst Eurojust. De bende wordt de Sparks Group genoemd.

Volgens Eurojust is het een van de grootste piraterijgroepen in de wereld. Ze wisten via distributeurs legale dvd's van honderden populaire films en televisieprogramma's in handen te krijgen voordat die waren uitgezonden. Vervolgens omzeilden ze de bescherming op de schijfjes, zodat ze de inhoud konden uploaden op de servers.

Industrie liep tientallen miljoenen mis

Klanten van de groep konden de films en series zo bekijken voordat die legaal beschikbaar waren. De industrie is daardoor tientallen miljoenen misgelopen, zeggen de autoriteiten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Illegale videodienst met 2 miljoen kijkers offline gehaald

Servers in Nederland

De servers van de groep stonden onder meer in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Zuid-Korea. Een 50-jarige Britse verdachte is afgelopen weekeinde opgepakt op Cyprus. De Verenigde Staten vragen om zijn uitlevering.

Een 36-jarige man die de hackersnaam Raid gebruikt, werd dinsdag gearresteerd in de Verenigde Staten. Een derde verdachte, de 39-jarige Noor 'Artist', is ook aangeklaagd in de Verenigde Staten, maar hij is nog voortvluchtig.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook"

Spotify en Netflix voor een schijntje via AliExpress: schimmig en waarschijnlijk illegaal

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van