High-tech

VS investeert 1 miljard in quantumcomputers en AI

26 augustus 2020 20:58
De quantumcomputer van IBM Beeld © IBM

Het Witte Huis heeft een investering aangekondigd van 1 miljard dollar om twaalf nieuwe onderzoeksinstituten te realiseren die zich focussen op kunstmatige intelligentie en quantum computing.

De investering moet ervoor zorgen dat de VS wereldwijd concurrerend blijven op het gebied van AI en quantumtechnologie, schrijft The Wall Street Journal.

Quantumtechnologie baseert zich op de kwantummechanica. Quantumcomputers zijn computers die over hele grote datasets berekeningen kunnen uitvoeren die niet met een normale computer gedaan kunnen worden.

De National Science Foundation en andere federale organisaties, waaronder het ministerie van Landbouw, investeren 140 miljoen dollar in zeven instituten die zich richten op kunstmatige intelligentie, terwijl het ministerie van Energie 625 miljoen dollar investeert in vijf instituten die zich richten op quantuminformatica, waaronder quantum computing.

Ook zijn er nog verschillende private bedrijven en organisaties die zich aansluiten bij de investering, waaronder Microsoft.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Hoe quantumcomputers de wereld gaan veranderen

China

China loopt voor op de Verenigde Staten en Europa in het ontwikkelen en implementeren van kunstmatige intelligentie. Dat blijkt uit een rapport uit 2019 van onderzoeksinstituut Center for Data Innovation.

"Het is absoluut noodzakelijk dat de VS leidend blijft op het gebied van AI en quantum computing", zegt Michael Kratsios, CTO van de Amerikaanse overheid. "De toekomst van de Amerikaanse economie en onze nationale veiligheid zal worden bepaald door hoe we vandaag de dag investeren in nieuwe technologie, onderzoek doen en nieuwe technologie ontwikkelen en implementeren."

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van