Dodelijke technologie

Killer robots hebben vrij spel: moeten ze verboden worden?

26 augustus 2020 09:00 Aangepast: 31 augustus 2020 11:46
Beeld ter illustratie

Drones en robots die zelf een doel uitzoeken, erop af gaan en het vernietigen. Dat klinkt als sciencefiction, maar dat is het niet. Ze bestaan al en ze opereren steeds zelfstandiger. Maar willen we dat wel? Bright laat de gevaren van robotwapens zien.

Steeds meer landen willen killer robots aan banden leggen of zelfs helemaal verbieden. De Nederlandse regering is nog niet voor zo'n verbod. In deze video legt Merijn Doggen je uit wat killer robots zijn en waarom ze zo gevaarlijk zullen worden.

Kijk de video en laat een reactie achter. 

Geen Bright-video missen? Volg ons YouTubekanaal.

Wat zijn killer robots?

De naam killer robots wordt doorgaans gebruikt voor wapensystemen die onbemand of zelfs zonder tussenkomst van een mens handelen. In het laatste geval worden ze aangestuurd door algoritmes die het doel van de aanval uitkiezen.

Dat klinkt als iets uit een film, maar de laatste jaren zetten landen als de Verenigde Staten, Israel, China, Rusland en Zuid-Korea met regelmaat bijvoorbeeld zelfstandig vliegende en bewapende drones in.

Het gebruik van dit soort wapens gaat terug tot de Tweede Wereldoorlog. Zowel het Duitse als Russische leger zette toen op afstand bestuurbare mijnen en tanks in. De Duitse variant zat bijvoorbeeld nog vast aan een honderden meters lange kabel, maar deze technieken hielpen na de oorlog met de ontwikkeling van systemen die zelfstandiger functioneerden.

De inzet van vliegende drones kwam in 1973 op gang toen Israël er een van Amerikaanse makelij inzette tegen Egypte. De VS gebruikt sinds de eerste Golfoorlog in 1991 dergelijke onbemande toestellen. Naar schatting kost de inzet van militaire drones elk jaar het leven van duizenden mensen.

Door de technologische vooruitgang van de laatste jaren opereren veel onbemande drones nu ook volledig zonder tussenkomst van menselijke waarneming of handelen. Iets waar mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch een verbod op willen.

Eind vorig jaar bestelde Nederland vier MQ-9 Reaper-drones. Het is mogelijk om deze te bewapenen, maar dat was op het moment van aanschaf niet de bedoeling volgens Defensie. Als de drones naar verwachting eind dit jaar zijn opgeleverd worden de onbemande toestellen ingezet voor het vergaren van inlichtingen tijdens missies in het buitenland of bij rampen. Voor de inzet en besturing is team mensen op de grond nodig. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Groeiend aantal landen wil verbod op killer robots: 'Onethisch en onacceptabel'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van