Ga naar de inhoud
Investering van 3,5 miljoen euro

Tweede Kamer wil uitleg over deal Huawei en universiteiten

Beeld © ANP

De Amsterdamse universiteiten UvA en VU starten een samenwerking met de omstreden Chinese techgigant Huawei. Kamerleden van VVD, CDA en D66 eisen opheldering.

Huawei investeert 3,5 miljoen euro in een lab voor kunstmatige intelligentie voor zoekmachines, meldt het FD dinsdag. Dat is opvallend, want Huawei ligt in veel westerse landen onder een vergrootglas wegens zijn nauwe banden met de Chinese overheid. Veel landen sluiten Huawei uit bij de aanleg van 5G-netwerken.

Toch is de samenwerking tussen de universiteiten en Huawei goedgekeurd door de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs. Ook inlichtingendienst AIVD heeft volgens de krant het groene licht gegeven. Het kabinet moet nog besluiten over deelname van Huawei aan het Nederlandse 5G-netwerk.

Brussel:
Lees ook:
Brussel: telecomnetwerken te afhankelijk van Huawei

Vraagtekens regeringspartijen

VVD-kamerlid Dennis Wiersma zet "grote vraagtekens" bij het project. "Waarom Chinezen miljoenen laten investeren in technologie waarin wíj́ de beste willen zijn? Hoe veilig is het écht? Minister moet hier induiken en het niet aan universiteiten overlaten. Kamervragen onderweg, veiligheid voorop", twittert hij.

Ook Joba van den Berg van het CDA is niet gerust. Zij is verbaasd over de samenwerking "want vitale sectoren moeten beschermd worden". D66'er Kees Verhoeven noemt het bericht "opvallend". Hij vraagt zich af hoe dit zich verhoudt tot het 5G-beleid van het kabinet.

Honderd medewerkers

Hoogleraar kunstmatige intelligentie Frank van Harmelen van de Vrije Universiteit verwacht dat het lab zal uitgroeien tot een zelfstandig onderzoekscentrum met honderd medewerkers. Huawei zegt tegen het FD dat de beslissing hierover later wordt genomen. Er kan al gesolliciteerd worden op functies in het lab.