Draagbare gadgets zoals fitnesstrackers en slimme horloges kunnen detecteren dat mensen het coronavirus hebben al voordat ze symptomen hebben. Dat meldt fabrikant Fitbit na een onderzoek door Amerikaanse wetenschappers onder duizenden dragers van Fitbit-gadgets.
Fitbit ontwikkelt een algoritme om met zijn apparaten het coronavirus eerder te herkennen. Het algoritme kijkt onder meer naar de hartslag en de ademhaling van de dragers van de wearables tijdens hun slaap.
“We kunnen bijna 50 procent van de covid-19-gevallen een dag voordat mensen klachten krijgen al detecteren. In sommige vallen waarschuwde het systeem zelfs een week voordat gebruikers klachten hadden”, aldus Fitbit. Het algoritme werkt nu met 70 procent nauwkeurigheid, wat nog niet voldoende is. Fitbit hoopt het systeem snel nog nauwkeuriger te maken.
Het onderzoek, volledig te lezen als PDF, moet ertoe leiden dat de gadgets mensen sneller kunnen waarschuwen, zodat ze eerder maatregelen nemen om verspreiding van het virus te voorkomen. Zo kunnen ze voor de zekerheid in quarantaine gaan.
Nog niet voor consumenten
Het is volgens Fitbit momenteel nog te vroeg om de corona-waarschuwingen al aan te bieden aan consumenten. “We werken samen met de wetenschap en de zorg om tot een optimale balans voor deze technologie te komen.”
Het onderzoek werd gedaan in samenwerking met wetenschappers van de Stanford-universiteit en het Scripps-instituut. De volledige resultaten moeten binnenkort in een wetenschappelijk tijdschrift verschijnen.

Symptomen
Net als eerdere onderzoeken stelt ook Fitbit vast dat ouderen, mannen en mensen met een hoge BMI een verhoogde kans hebben op ernstige klachten door covid19. “Kortademigheid en overgeven zijn de symptomen die het beste voorspellen of iemand met covid-19 opgenomen zal worden in het ziekenhuis.”
De meest voorkomende symptomen waren vermoeidheid, pijn, afname in reukvermogen en smaak en hoesten. Maar 55 procent van de mensen met covid-19 had last van koorts.
Apple Watch en UMC Utrecht
Onder gebruikers van de Apple Watch wordt in samenwerking met de Stanford-universiteit ook een groot onderzoek gedaan naar het detecteren van het coronavirus.
Ook doet het UMC Utrecht een soortgelijk onderzoek onder tienduizenden Nederlanders met een wearable.


Meer tech bij Bright:
Mis niks: volg ons op Facebook,