App Store-strijd

Apple wint eerste slag: Fortnite nog niet terug in App Store

25 augustus 2020 09:46 Aangepast: 25 augustus 2020 21:46
Beeld © ANP

Apple heeft een halve overwinning gehaald in het juridisch gevecht met Fortnite-maker Epic. Apple hoeft Fortnite voorlopig niet terug te zetten in de App Store. Maar Apple mag het ontwikkelaarsaccount van Epic voor de App Store niet intrekken. 

Dat bepaalde een rechter in Californië gisteravond. Het is niet alleen een belangrijke overwinning voor Epic, maar ook voor andere app-ontwikkelaars.

Zij blijven daarmee toegang houden tot de Unreal Engine, de technische ruggengraat voor veel games en andere apps. 

Geen schade bij omstanders

Epic en Apple moeten het zelf weten als zij tegen elkaar willen procederen, vindt de rechter. "Maar hun geschil mag geen schade veroorzaken bij anderen." 

Doordat Apple hard ingrijpt, gebeurt dat wel. Dat zou volgens de rechter "potentieel schadelijk zijn voor de Unreal Engine zelf maar ook voor de game-industrie in het algemeen, waaronder ontwikkelaars van andere apps en gamers."

Maar Apple hoeft Fortnite voorlopig niet terug te zetten in de App Store. De uitspraak van de rechter geldt in ieder geval tot eind september. Dan zijn de eerste verhoren in de rechtszaak die Epic aanspande tegen Apple. 

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Microsoft steunt Epic in strijd tegen Apple

Betalen

De Fortnite-maker en Apple ruziën sinds Epic in het spel zijn eigen betaalsysteem introduceerde. Daarmee wil Epic onder de 30 procent commissie uitkomen die ontwikkelaars moeten afstaan als er betaald wordt met het verplichte systeem van Apple. 

Maar het is tegen de regels van de App Store om andere betaalopties dan die van Apple aan te bieden. Apple reageerde daarom direct en verwijderde het spel uit de App Store, waarop Epic naar de rechter stapte. 

Fortnite mag van Apple wel weer terug in de App Store, als Epic zich maar houdt aan de regels en dus zijn betaalsysteem verwijdert uit het spel. 

Daarna dreigde Apple ook het ontwikkelaarsaccount van Epic te blokkeren. Dat zou aankomende vrijdag gebeuren. 

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

Apple vs. Fortnite: oorlog of slim spel?

'Rampzalige' gevolgen

Epic waarschuwde eerder al dat het terugtrekken van zijn ontwikkelaarsaccount veel te ver gaat, omdat de Unreal Engine daarmee ook geraakt wordt. En dat raakt op zijn beurt weer andere app-ontwikkelaars. 

Microsoft gaf Epic gisteren nog rugdekking en zei dat het 'rampzalige' gevolgen zou hebben voor ontwikkelaars. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van