Strijd duurt voort

Microsoft steunt Epic in strijd tegen Apple

24 augustus 2020 13:08 Aangepast: 24 augustus 2020 13:07
Beeld © Epic Games

In de ruzie tussen Fortnite-maker Epic en Apple geven interne mails meer inzicht in de onenigheid die aan de zaak voorafging. Microsoft heeft zich inmiddels aan de kant van Epic gevoegd.

Epic en Apple hebben ruzie sinds Epic in Fortnite een eigen betaalsysteem introduceerde. Dat gebeurde stiekem en is tegen de regels van de App Store. Apple verwijderde Fortnite, Epic had daarop gerekend en sloeg meteen terug met een rechtszaak. Nu werpen de eerste rechtbankstukken in die zaak meer licht op de geschiedenis rond de ruzie.

Apple voert een reeks e-mails aan die Epic-ceo Tim Sweeney sinds juni naar Apple stuurde. Epic vraagt daarin ontheffing voor de standaard 30 procent commissie die appmakers aan Apple moeten betalen. Ook wil Sweeney graag dat Epic een eigen appwinkel binnen de Apple App Store krijgt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitgevers eisen lagere commissie van Apple

Geen uitzondering voor Epic

Apple weigerde Epic die uitzondering te geven, een verklaring die het bedrijf later ook openbaar gaf. Epic waarschuwde Apple in zijn e-mails al voor een strijd op vele vlakken, die 'desnoods vele jaren' zou kunnen aanhouden.

Apple zegt Fortnite nog steeds terug te willen laten in de App Store, zolang het weer aan de richtlijnen voldoet. Dat betekent dat Epic zijn eigen betaalsysteem moet verwijderen. Als stok achter de deur dreigt Apple de ontwikkelaarsaccounts van Epic in te trekken, mocht de ontwikkelaar niet meewerken.

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Apple vs. Fortnite: oorlog of slim spel?

'Rampzalige gevolgen'

Het terugtrekken van die accounts gaat volgens Epic te ver. Dat zou namelijk ook de Unreal Engine treffen, de technische ruggengraat van tal van games. De Unreal Engine is geen onderdeel van de App Store-strijd, vindt Epic. Maatregelen zouden game-ontwikkelaars treffen die geen aandeel in de zaak hebben.

Microsoft steunt Epic in zijn verdediging tegen het schrappen van de Apple-accounts. Microsoft spreekt van potentieel 'rampzalige' gevolgen voor ontwikkelaars. Die kunnen door het dreigende verbod niet meer rekenen op de ondersteuning van de Unreal Engine op iOS en Mac, wat zowel bestaande als toekomstige games treft.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van