Truc met verzendlabel

Verkopers op Marktplaats gewaarschuwd voor truc met verzendlabel

21 augustus 2020 15:20
Beeld © iStock

Oplichters gebruiken op Marktplaats een nieuwe variant van phishing, waarschuwt de Fraudehelpdesk. Met een smoes over een verzendlabel worden verkopers naar een phishingwebsite gestuurd.

De Fraudehelpdesk waarschuwt voor de nieuwe vorm van oplichting via onder andere Marktplaats. Verkopers worden benaderd door een oplichter die zich voordoet als koper. Hij vraagt of het product kan worden opgestuurd en belooft het bedrag plus verzendkosten over te maken.

De verkoper wordt gevraagd eerst een speciaal verzendlabel aan te maken waar alle adresgegevens van de koper al in zouden staan. Daarvoor stuurt hij een linkje via WhatsApp of sms.

Dat linkje gaat echter naar een phishingsite, waar de verkoper naar zijn of haar bankrekeningnummer en pasnummer wordt gevraagd. Die gegevens kan de oplichter vervolgens misbruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

40.000 meldingen van phishing uit naam Belastingdienst in één maand

Klik nooit op links van onbekenden

De Fraudehelpdesk raadt gebruikers van verkoopsites aan om voor zowel de communicatie als de financiële transacties het systeem van de online handelsplaats te gebruiken. "Ga niet in op linkjes die een onbekende via mail, sms of WhatsApp verstuurt."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van phishing

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van