Digitale kunst

Lam Gods staat nu in 100 miljard pixels online

20 augustus 2020 17:08 Aangepast: 20 augustus 2020 17:20
Rechts het eindresultaat van de restauratie

Wie Lam Gods van de gebroeders Van Eyck wil bestuderen of zich simpelweg wil vergapen aan dit hoogtepunt uit de middeleeuwse schilderkunst, kan sinds donderdag terecht bij op de vernieuwde website Closer to Van Eyck.

Het Vlaamse veelluik is de afgelopen jaren gerestaureerd en kan op de nieuwe site tot op de pixel (in totaal 100 miljard pixels) worden bewonderd.

Volgens de coördinator van het project, bijzonder hoogleraar Ron Spronk van de Radboud Universiteit in Nijmegen, is het uniek dat het hele project van onderzoek tot restauratie zo openlijk wordt gedeeld met het publiek.

"Van de restauratierapporten tot infraroodbeelden. De website is daarnaast ook heel bijzonder, mensen kunnen zelf bepalen hoe diep ze in de materie duiken en echt spelen met het al het beeldmateriaal, naast elkaar leggen en vergelijken. Men kan wetenschappelijk onderzoek doen op de site of het gebruiken voor onderwijs, maar bezoekers kunnen zich ook simpelweg vergapen aan de schitterende details."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Man gaat op kunstwerk zitten voor selfie en breekt twee tenen af

Afreizen naar Gent om het kunstwerk (1432) in het echt te zien, kan ook. Daar zijn de gerestaureerde panelen te bezichtigen in de Villakapel van de Sint-Baafskathedraal.

In het voorjaar 2021 verhuist Lam Gods naar het nieuwe bezoekerscentrum van de kathedraal.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Google werkt aan opvouwbare Pixel-telefoon'

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van