App Store-ruzie

Apple tegen maker Fortnite: 'We maken voor jullie geen uitzondering'

18 augustus 2020 10:08
Beeld © Epic Games

Apple heeft een nieuwe verklaring gegeven in het conflict met Fortnite-maker Epic. Apple zegt geen speciale uitzondering voor het bedrijf te maken.

"Het probleem dat Epic voor zichzelf heeft gecreëerd kan makkelijk worden opgelost als het een update voor zijn app uitbrengt die voldoet aan de richtlijnen waar ze zelf mee akkoord zijn gegaan, en die gelden voor alle ontwikkelaars", zegt Apple in een reactie tegenover The Verge.

Fortnite werd vorige week uit de App Store verwijderd, nadat Epic binnen de game aankopen via een eigen betaalsysteem aanbood. Apple verbiedt zulke systemen, en staat alleen apps toe die via het betaalsysteem van Apple lopen. Over digitale goederen moet dan 30 procent commissie aan Apple worden afgedragen. Epic sloeg direct na het verwijderen van Fortnite terug met een voorbereide rechtszaak tegen Apple.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple en Google halen Fortnite uit appwinkel

Apple slaat terug: volledig afgesloten

Apple stelt dat het Epic en Fortnite graag terug in de App Store wil hebben, maar dat het bedrijf dan wel aan de regels moet voldoen. "We maken geen uitzondering voor Epic omdat we denken dat hun zakelijke belangen niet voor de richtlijnen gaan die onze klanten beschermen", aldus Apple.

Apple zet Epic verder onder druk door te dreigen met het terugtrekken van de ontwikkelaccounts van het bedrijf. Als dat gebeurt, kan Epic geen apps meer uitbrengen voor zowel iOS als de Mac, ook niet buiten de Apple App Store om.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

App Store onder vuur: wat zou Apple nu moeten doen?

Andere zaken Epic ook in gevaar

Epic vreest dat zijn Unreal Engine straks niet meer wordt ondersteund op Apple-platforms. De Unreal Engine is één van de populairste systemen om games mee te ontwikkelen, en geldt als de technische ruggengraat voor honderden spellen.

"Het handelen van Apple zal de reputatie van Epic onherstelbaar beschadigen onder Fortnite-gebruikers, en catastrofaal zijn voor de toekomst van de Unreal Engine", aldus Epic.

Apple geeft Epic tot 28 augustus om aan zijn eisen te voldoen. Epic zou Fortnite dan terug moeten plaatsen zonder het eigen betaalsysteem. Epic heeft de rechter gevraagd om Apple te weerhouden van het blokkeren van zijn ontwikkelaccounts.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van