Ga naar de inhoud
CoronaMelder

Corona-app in de top van de appwinkels ondanks kritiek privacyautoriteit

Zo ziet de corona-app eruit. Beeld © Dennis Kramer

De Nederlandse corona-app CoronaMelder is binnen een dag al meer dan 100.000 keer geïnstalleerd. Dat ondanks de felle kritiek van de Autoriteit Persoonsgegevens om de app nog niet te installeren.

De CoronaMelder is sinds gisteren te downloaden voor Android en iOS. Binnen een dag is de app meer dan 100.000 keer gedownload vanuit de Google Play Store. De cijfers voor iOS zijn vooralsnog onbekend, maar daar stond de app de gehele dag in de top drie van populairste apps.

Als je langer dan 15 minuten dicht in de buurt bent geweest van een met corona besmet persoon, krijg je een melding op je telefoon. Die melding wordt verstuurd zodra iemand die positief is getest op corona en ook CoronaMelder gebruikt via de app aangeeft dat diegene anderen wil waarschuwen.

De
Lees ook:
De corona-app: hoe het werkt, en hoe het met je privacy zit

Kritiek

Na de introductie van de corona-app kwam de Autoriteit Persoonsgegevens met zijn oordeel. Die was duidelijk: de privacy van de gebruikers van de corona-app gebruikers is nog onvoldoende gewaarborgd. Het zit 'm in drie dingen.

Allereerst zijn er geen afspraken met Apple en Google gemaakt over het gebruik van hun bluetooth-technologie waarmee de app werkt. Ten tweede moet er een wet komen om de inzet van de app goed te regelen, bijvoorbeeld dat horeca of werkgevers je niet mogen verplichten om de app te installeren. Daar wordt momenteel aan gewerkt: het doel van minister Hugo de Jonge is om deze spoedwet op 1 september in te voeren.

Als laatste moeten de servers die de app gebruikt om te kunnen werken ook daadwerkelijk veilig zijn. Die zijn momenteel nog niet gecheckt. Dat komt omdat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de eindverantwoordelijke voor de app, op het laatste moment besloot om zijn servers na kritische vragen niet bij de Belastingdienst onder te brengen, maar bij zijn eigen CIBG - de afdeling die ook verantwoordelijk is voor het donorregister.

Ministerie
Lees ook:
Ministerie gaat samenwerken met Belastingdienst voor corona-app

Landsadvocaat

De landsadvocaat heeft het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens onderzocht en komt tot de conclusie dat de privacywaakhond te streng is. "De AP lijkt in haar advies betrekkelijk weinig aandacht te hebben voor de buitengewone omstandigheden die aanleiding waren voor de ontwikkeling van de app", staat in zijn rapport. Hij vindt de adviezen van de autoriteit 'niet zonder meer overtuigend'.

Ook minister De Jonge zegt in de Kamerbrief dat het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens 'vatbaar voor discussie' is: "Gezien het toenemende aantal besmettingen en de bijdrage die CoronaMelder kan leveren bij het beheersen van de verspreiding van het virus, ben ik een spoedwetprocedure gestart om de benodigde wettelijke grondslag te realiseren voor de beoogde invoeringsdatum van 1 september dan wel zo snel mogelijk daarna." 

CoronaMelder

De corona-app houdt met bluetooth in de gaten bij wie je in de buurt bent geweest en werkt alleen als beide personen de app hebben geïnstalleerd. Op basis van bluetooth-signalen ziet de app hoe lang en hoe dicht je bij een ander bent geweest. Het gebruik van de app is anoniem, zo belooft het ministerie: de app verzamelt geen privégegevens of locatiedata en slaat alleen bluetooth-contactmomenten op

De app moet de GGD's helpen uitzoeken met wie coronapatiënten in contact zijn geweest. Die mensen zijn misschien besmet geraakt en kunnen daarover via de app worden gewaarschuwd. Daardoor kunnen ze zich sneller afzonderen en voorkomen dat zij het virus op hun beurt aan anderen doorgeven, hoopt het kabinet.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl