Techstrijd

VS strenger voor Huawei, nog geen actie tegen Alibaba

17 augustus 2020 17:46 Aangepast: 17 augustus 2020 18:03
Huawei op een beurs in Shanghai. Beeld © Getty Images

De Verenigde Staten hebben de sancties tegen de Chinese techreus Huawei aangescherpt. De Chinese webwinkelreus Alibaba wordt vooralsnog met rust gelaten door de regering-Trump.

Dat heeft de Amerikaanse handelsminister Wilbur Ross maandag gezegd. Naast Huawei heeft de regering-Trump volgens hem ook extra aandacht voor video-app TikTok.

Huawei wordt net als TikTok door de VS verdacht van spionagepraktijken. Beide bedrijven ontkennen dat. De Amerikanen zetten Huawei eerder al op een zwarte lijst, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn.

Omzeilen exportcontroles

Volgens Ross zijn nu nog eens 38 partners van Huawei toegevoegd aan de sanctielijst. Daarmee wordt voorkomen dat Huawei Amerikaanse exportcontroles kan omzeilen voor het verkrijgen van elektronische componenten die zijn ontwikkeld of geproduceerd met behulp van Amerikaanse technologie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Trump overweegt ook verbod op Alibaba

TikTok

President Donald Trump heeft onlangs per decreet bevolen dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan verkocht is. De populaire filmpjesapp verzamelt volgens Amerikaanse politici te veel data van zijn gebruikers en die zou zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze.

Volgens TikTok-moeder ByteDance is een verkoop onwaarschijnlijk, zo werd eerder gemeld. In plaats daarvan zou het Chinese bedrijf de beslissing van Trump om een verbod in te stellen willen aanvechten. Volgens Ross wordt momenteel naar de kwestie TikTok gekeken.

Alibaba

Trump zei eerder ook een verbod op de Chinese webwinkelgigant Alibaba in de VS te willen. Ross zei nu dat nog geen formele stappen in dat proces zijn gezet.  

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook

TikTok op het hakblok: escaleert de tech-oorlog?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van