Privacy

Nederlandse claim tegen Amerikaanse techreuzen vanwege privacy

14 augustus 2020 20:24 Aangepast: 14 augustus 2020 20:37

De Nederlandse claimstichting The Privacy Collective heeft een officiële massaclaim ingediend tegen de Amerikaanse techreuzen Salesforce en Oracle voor het misbruiken van persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders.

Dat meldt het FD. The Privacy Collective staat onder leiding van advocaat Christiaan Alberdingk Thijm.

Volgens het FD is het een opvallende stap omdat privacyschendingen tot nu toe werden aangepakt door Europese toezichthouders op de AVG - in Nederland is dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Deze organisatie kampt met onderbezetting en beperkt budget en krijgt weinig grip op de massale datahandel.

Tot nu toe gebeurde het nog eerder niet dat een groep burgers naar de rechter stapte, met als uitzondering de Consumentenbond die een actie begon tegen Facebook waarbij 170.000 mensen zich aansloten.

Mogelijk miljarden euro's

Oracle en Salesforce zijn beduidend minder bekende partijen. Salesforce verkoopt software voor relatiebeheer en Oracle heeft een groot databasesysteem en levert bedrijfssoftware. Beide bedrijven verzamelen, bundelen, verrijken en verkopen digitale profielen van Nederlandse internetgebruikers terwijl de internetgebruikers daar volgens The Privacy Collective geen toestemming voor hebben gegeven.

Alberdingk Thijm schat de mogelijke claim op miljarden euro’s. Hij baseert zich op een schadevergoeding die eerder dit jaar werd uitgekeerd aan een patiënt van het Pieter Baan Centrum. Deze persoon kreeg 500 euro nadat gegevens door de kliniek waren gedeeld met andere partijen. Omdat er minimaal 10 miljoen Nederlandse internetgebruikers zijn moeten de techbedrijven in potentie elk 5 miljard uitkeren.

Geldschieter

Het geld voor de zaak komt van het Britse Innsworth, een bedrijf dat vaker dit soort procedures voorschiet. Ze krijgen in ruil daarvoor 30 procent van de opbrengst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-hof: privacy Europeanen in VS onvoldoende beschermd

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore