Computerpionier

Bedenker van de computerpixel (91) overleden

14 augustus 2020 09:50 Aangepast: 14 augustus 2020 09:58

De Amerikaanse uitvinder van de computerpixel is op 91-jarige leeftijd overleden.

Dat meldt ABC News. Computerwetenschapper Russell Kirsch was in de jaren '50 de eerste die bedacht hoe kleine vierkantjes gebruikt konden worden om een beeld op een computerscherm te vormen.

De pixels werden in 1957 ook gebruikt om de eerste digitale foto te maken. Het plaatje van 5 bij 5 centimeter groot liet de zoon van Kirsch zien. De digitale afbeelding van 176 bij 176 pixels groot - in totaal bijna 31.000 van de kleine vierkanten.

Daarmee heeft de uitvinder de basis gelegd voor hoe computers vandaag de dag werken. Schermen op computers, smartphones en tablets gebruiken nog steeds pixels, waarvan er inmiddels vaak miljoenen in een display zitten. Hetzelfde geldt voor foto's die ook zijn gegroeid in resolutie.

'Vierkanten waren een fout'

De uitvinder vertelde in 2010 aan het blad Science News dat hij spijt had van de vorm van de pixels. "Vierkanten waren destijds logisch. Maar die logische keuze was natuurlijk niet de enige mogelijkheid die we hadden."

Achteraf had hij liever meerdere vormen geïntroduceerd, om meer soorten afbeeldingen mogelijk te maken. "Het was naïef, en de wereld lijdt nog steeds onder die keuze."

Kirsch overleed in zijn huis in Portland. Hij laat zijn 65-jarige vrouw, vier kinderen en vier kleinkinderen achter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uitvinder van copy-paste overleden

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore