Privacy

Instagram aangeklaagd om vermeend gebruik gezichtsherkenning

13 augustus 2020 09:34 Aangepast: 13 augustus 2020 11:01

Facebook is in de Verenigde Staten voor de rechter gesleept, omdat Instagram de gezichten van gebruikers stiekem zou verzamelen.

Het betreft een zogeheten 'class-action'-rechtszaak, waar iedere gedupeerde zich bij kan aansluiten. De aanklagers eisen een schadevergoeding voor 100 miljoen Amerikaanse Instagram-gebruikers. 

Het boetebedrag kan snel oplopen. De zaak loopt in de staat Illionois, waar het bedrijf kan worden gedwongen om tot 5.000 dollar per overtreding te betalen. Gebeurt dat voor alle 100 miljoen gebruikers, dan gaat het om een boete van maximaal 500 miljard dollar.

Gezichten

Volgens de aanklagers maakt Instagram gezichtssjablonen van gebruikers, om te identificeren wie er op bepaalde foto's staat. Dit zou gebeuren zonder expliciete toestemming van gebruikers. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

TikTok-concurrent Instagram Reels wordt wereldwijd uitgerold

De gezichtsherkenning zou zelfs worden toegepast bij mensen die niet op Instagram zitten, als bijvoorbeeld één van hun vrienden een foto uploadt met zijn of haar gezicht.

'We gebruiken geen gezichtsherkenning'

Volgens een woordvoerder van Facebook is daar niks van waar. "Deze zaak is nergens op gebaseerd", vertelt zij aan Business Insider. "Instagram gebruikt geen gezichtsherkenning."

Onlangs schikte Facebook in een andere rechtszaak, waarbij het bedrijf werd beschuldigd van het gebruik van gezichtsherkenning in de Facebook-app. Daarbij werd 650 miljoen dollar betaald.

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore