MAC-adressen

'TikTok overtrad Google-regels en verzamelde privédata'

12 augustus 2020 09:24 Aangepast: 12 augustus 2020 09:30

De populaire app TiKTok verzamelde maandenlang de unieke identiteitscodes van Android-telefoons, om zo gebruikers van elkaar te onderscheiden. Daarmee overtrad het bedrijf de privacyregels van Google.

Dat blijkt uit onderzoek door The Wall Street Journal. De app verzamelde zogeheten MAC-adressen, die gebruikt kunnen worden om individuele apparaten van elkaar te onderscheiden. 

Android-apps mogen van Google niet zomaar deze MAC-adressen verzamelen, omdat daarmee de privacy van gebruikers wordt geschonden. Het wordt apps ook moeilijk gemaakt om dit te doen, maar TiKTok had een bug in de software gevonden om dit alsnog mogelijk te maken.

Uit het onderzoek blijkt dat de app minstens 15 maanden lang de adressen heeft verzameld. In november stopte de ontwikkelaar ermee. Volgens een woordvoerder worden MAC-adressen inmiddels ook niet meer opgeslagen. 

Verbod nadert

De ontdekking komt voor TikTok op een zeer ongunstig moment. De app staat op het punt te worden verboden in de Verenigde Staten, omdat president Trump een decreet heeft ondertekend. Hij vreest dat de Chinese software een gevaar voor de nationale veiligheid vormt. Volgens de CIA is er vooralsnog geen bewijs gevonden van spionage door de Chinese overheid met behulp van TikTok.

Het TikTok-verbod kan worden vermeden als de Amerikaanse activiteiten van het bedrijf worden verkocht aan een westers bedrijf. Op het moment is Microsoft in gesprek met de Chinese appmaker. Ook zou Twitter wellicht interesse hebben.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van