Apple Silicon

Parallels geeft nieuwe Macs met Apple-chips Windows-toegang

11 augustus 2020 09:01 Aangepast: 11 augustus 2020 13:34

Virtualisatiesoftware Parallels gaat zijn abonnees ook toegang bieden tot Windows-programma’s op de nieuwe Macs met Apples eigen Apple Silicon-chips die eind dit jaar verschijnen.

Met Parallels is het al jaren mogelijk om Windows-applicaties direct vanuit macOS te openen en te gebruiken. Parallels zegt nu 'nauw samen te werken met Apple' voor de ondersteuning van de toekomstige generatie apparaten met Apple Silicon. Abonnees van Parallels Desktop krijgen ook op die apparaten toegang tot Windows, aldus Parallels-manager Dmitry Geynisman tegen Bright. 

Apple kondigde de Apple Silicon-chips in juni aan. Ze vormen in een deel van de nieuwe Macs vervangers voor de processoren van Intel.  

Meer thuiswerkers op Macs door corona

Parallels profiteerde de afgelopen maanden van de grote stijging van het aantal thuiswerkers door de coronacrisis, vertelt Parallels-manager Alex Sursiakov. “Er zijn veel meer Mac-gebruikers bij gekomen door de toename van het thuiswerken. Dat komt ofwel doordat mensen voor thuiswerken een nieuwe Mac hebben gekocht ofwel doordat mensen liever thuis met hun eigen Mac werken in plaats van hun Windows-werkcomputer. Maar ze moeten voor hun werk dan wel met allerlei Windows-applicaties kunnen werken." 

Ook ziet Parallels volgens hem een 'grote stijging' van het aantal zakelijke klanten, vooral omdat bedrijven medewerkers vaker toegang tot computers op afstand willen aanbieden.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Apple kondigt Mac met eigen chip aan

Parallels Desktop 16 

Het nieuwe Parallels Desktop 16, dinsdag aangekondigd, biedt ondersteuning voor de volgende macOS-versie Big Sur. Ook bevat het meerdere verbeteringen op het gebied van snelheid en graphics. Zo gaat het opstarten twee keer zo snel en gaat het hervatten en afsluiten van Windows 20 procent sneller. 

De speciale reismodus zorgt ervoor dat de batterijduur van een Mac bij gebruik van Windows via Parallels met 10 procent wordt verlengd. Ook kan Parallels voortaan automatisch schijfruimte teruggeven als een virtuele machine wordt afgesloten. 

Games

Parallels Desktop 16 ondersteunt ook 3D-mogelijkheden op een virtuele macOS Big Sur-machine. Ook werkt DirectX, voor het spelen van games, een stuk sneller. Sinds vorig jaar ondersteunt Parallels games met DirectX, maar de software zou nu ook geschikt zijn voor het spelen van sommige games met snellere actie. 

“Overall is de game-ervaring een stuk beter geworden, maar we horen graag feedback van gamers, bijvoorbeeld bij first person shooters en online multiplayer games”, zegt Geynisman. 

Hulp op afstand

Parallels Desktop 16 kost voor nieuwe gebruikers 99,99 euro voor een onbeperkte licentie. Gebruikers met een recente editie kunnen voor 49,99 euro upgraden. Als abonnement kost Parallels 79,99 euro per jaar.

Inbegrepen bij het abonnement is Parallels Toolbox, een pakket met handige kleine hulpprogramma’s, en Parallels Access, waarmee met iPhones, iPads en Android-apparaten op afstand toegang is te krijgen tot vijf pc’s of Macs. Die laatste functie is volgens Parallels ook handig voor het op afstand helpen van familie en vrienden als ze computerproblemen hebben, maar als ze door lockdowns en quarantaines geen bezoek thuis mogen ontvangen.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van