Games

TikTokker boos: 'Fortnite heeft mijn dansje gestolen'

11 augustus 2020 10:41 Aangepast: 11 augustus 2020 10:46

Een populaire TikTok-videomaker beschuldigt de gamestudio achter Fortnite van het kopiëren van haar zelfbedachte dans.

De nieuwe gamedans is identiek aan die in een video van TikTokker Ana Coto. Door op rolschaatsen te dansen ging zij viraal, waarna de video zo'n 16 miljoen keer werd bekeken.

Coto merkte de gelijkenissen tussen haar dans en die in Fortnite zelf op in een video. "Ik ben vereerd, maar krijg ik geen credit?" schrijft ze daarbij, gevolgd door een afkorting voor "shaking my damn head". 

De TikTokker vertelt aan The Daily Dot dat de makers van Fortnite geen contact met haar of haar advocaat hebben opgenomen. "Het is mij ook onduidelijk wat ze nu precies willen doen."

Er is een kans dat de dans alsnog aan Coto wordt toegeschreven: de nieuwe toevoeging is nog niet officieel aangekondigd, maar lekte recent naar buiten.

Rechtszaken om dansjes

Het is niet voor het eerst dat een dansje in Fortnite afkomstig van iemand anders lijkt te zijn. Meerdere artiesten stapten eerder naar de rechter om hun gestolen dansmoves, waaronder acteur Alfonso Ribeiro. Hij speelde Carlton in tv-serie The Fresh Prince of Bel-Air, waarvan de dans ook in Fortnite zit.

Tot op heden heeft geen rechtszaak uitgemond in maatregelen, omdat het niet mogelijk is om auteursrechten te claimen op een dans.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Filmavond in Fortnite: spelers kijken vrijdag samen naar een film

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore