Machtsmisbruik

Rusland: Apple misbruikt macht met App Store

11 augustus 2020 09:24 Aangepast: 11 augustus 2020 10:30
Beeld © Apple

Apple heeft zijn macht misbruikt met de App Store, vindt de Russische marktwaakhond FAS.

Dat oordeelt de FAS na een onderzoek naar de techgigant, dat werd gestart na een klacht van antivirusmaker Kaspersky. Het Russische bedrijf had een app voor ouders om schermgebruik van kinderen in de gaten mee te houden.

De Kaspersky-app gebruikte speciale profielen om telefoongebruik van kinderen in de gaten te houden. Dat werd jarenlang door de techgigant gedoogd, totdat de app in 2018 niet meer werd toegelaten door Apple. Rond diezelfde tijd kwam Apple ook met een eigen app om telefoongebruik te volgen.

Uit het Russische onderzoek blijkt dat Apple "de middelen en mogelijkheden voor schermtijd-apps heeft beperkt", waardoor concurrenten van Apples nieuwe software het onnodig moeilijk hadden.

Dominante marktpositie 

"Apple heeft een dominante marktpositie met een aandeel van 100% van de appmarkt op het iOS-besturingssysteem", vervolgt het oordeel. "Want het is alleen maar toegestaan om apps via de App Store te installeren."

De marktwaakhond heeft vooralsnog geen boete opgelegd, maar wil wel dat Apple zo spoedig mogelijk zijn beleid verandert. Volgens een woordvoerder gaat Apple tegen het besluit in beroep.

Meer onderzoeken

Het Russische onderzoek is één van de vele die op die moment loopt. Ook de Europese Commissie onderzoekt of Apple zijn macht heeft misbruikt met de App Store. 

Daarbij wordt gekeken naar het percentage van de omzet dat Apple van appmakers eist, waardoor bedrijven zoals Spotify zeggen een ongunstige positie ten opzichte van Apples eigen producten en diensten te hebben.

Veel bedrijven zijn daarnaast kritisch over het beleid van Apple tegen gamestreamingdiensten. Die wil de techreus niet in de appwinkel toelaten, omdat ze niet iedere aangeboden game individueel mogen controleren. Ook moet Apple zich in de VS verantwoorden tegenover het Congres, ook daar vooral vanwege zijn App Store-beleid.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple staat de grootste games-innovatie in jaren in de weg

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore