Verstrengeling

'TikTok-scheiding van Chinese eigenaar technisch erg ingewikkeld'

10 augustus 2020 17:00 Aangepast: 10 augustus 2020 17:01
Ter illustratie. Beeld © AFP

Microsoft wil onder meer de Amerikaanse tak van TikTok overnemen. Technisch wordt dat een ingewikkelde uitdaging, stellen ingewijden.

Microsoft wil de de Amerikaanse, Canadese, Australische en Nieuw-Zeelandse takken van TikTok overnemen van zijn Chinese eigenaar ByteDance. De Amerikaanse president Trump wil TikTok in de VS verbieden, tenzij de Amerikaanse tak wordt overgenomen door Microsoft. Het bedrijf heeft tot 15 september de tijd om te overname te regelen.

Technisch gezien is het opknippen van TikTok echter een ingewikkelde opgave, zeggen ingewijden tegen Reuters. Het zou een jaar of langer kunnen duren om het Amerikaanse deel van TikTok volledig af te snijden van zijn Chinese oprichter.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump tekent TikTok-decreet: app over 45 dagen verboden

Basisfuncties loskoppelen

TikTok is al losgeweekt van zijn vrijwel identieke Chinese zuster-app Douyin. Maar de serverprogrammering van TikTok is nog erg verweven met ByteDance. Die code is nodig voor de basisfunctionaliteit van TikTok: opslag van video's, moderatie, beheer van accounts en het algoritme van TikTok.

Door het algoritme weet TikTok welke video's het beste aan welke gebruikers getoond kunnen worden. Dat algoritme wordt omschreven als het geheim achter het succes van TikTok, en zouden zijn ingericht op data uit alle landen waar TikTok nu actief is. Als Microsoft het algoritme wil nabouwen, zou het de data van zijn TikTok-takken moeten scheiden van de rest. Ook die scheiding zou lang kunnen duren.

TikTok is niet blij met het dreigende verbod. Het bedrijf is in de VS naar de rechter gestapt.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van