Ga naar de inhoud
Immuniteit kinderen

Facebook en Twitter grijpen in bij onjuist coronabericht Trump

President Trump. Beeld © ANP

Facebook heeft gisteravond (lokale tijd) een bericht van de Amerikaanse president Donald Trump verwijderd. Het techbedrijf deed dat omdat het fragment uit een interview met tv-zender FOX News onwaarheden bevatte over het coronavirus. Ook Twitter zorgde dat het bericht op haar platform werd verwijderd.

In het interview sprak Trump over het heropenen van scholen in de Verenigde Staten. Daarbij zei hij dat kinderen "vrijwel zeker immuun zijn" voor het coronavirus. Trump plaatste het fragment op Facebook en Twitter.  

Valse bewering

"Deze video bevat de valse bewering dat een groep mensen immuun voor Covid-19 is", zei een woordvoerder van Facebook gisteravond in een verklaring. "Dat is in strijd met ons beleid over schadelijke misinformatie over Covid." Het zou specifiek gaan om de uitspraak van Trump over kinderen. 

Het fragment was nog wel langer te zien in een bericht op het Twitter-account van de campagne van Trump, maar inmiddels heeft ook dat platform ingegrepen. Het account kon geen nieuwe berichten plaatsen voordat de betreffende tweet was verwijderd. Dat gebeurde later op de avond (lokale tijd). 

Twitter
Lees ook:
Twitter verwijdert opnieuw bericht van Trump

Het is niet voor het eerst dat Facebook een bericht van de Amerikaanse president verwijdert. In juni moest een advertentie van het campagneteam het veld ruimen vanwege het gebruik van een omstreden symbool.

Facebook-baas Mark Zuckerberg kreeg eerder het verwijt dat hij niet genoeg optrad tegen de uitingen van Trump op zijn platform, vooral tijdens de protesten in de VS na de dood van George Floyd. 'Als het plunderen begint, begint het schieten', plaatste Trump destijds op Facebook. Onder meer het eigen personeel van Zuckerberg uitte onvrede over het laten staan van die boodschap, die volgens hen zou aanzetten tot geweld. 

Maatregelen Twitter 

Ook Twitter ondernam al eens vaker actie tegen berichten van Trumps account door waarschuwingen bij zijn tweets te plaatsen. Daarin zei het bedrijf dat de informatie die de president had gedeeld mogelijk onjuist is. 'Gemanipuleerde media', plaatste Twitter bij een filmpje waarin een neplogo van CNN was geknutseld.

Personeel
Lees ook:
Personeel Facebook kritisch op Zuckerberg na reactie Trump-bericht
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.