Autonoom rijden

Celstraf voor diefstal bedrijfsgeheimen zelfrijdende Google-auto

05 augustus 2020 11:14 Aangepast: 05 augustus 2020 11:13
Beeld © Waymo

Voormalig Google-techneut Anthony Levandowski is door een rechtbank in de Verenigde Staten veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden wegens het stelen van bedrijfsgeheimen.

Levandowski stal bestanden met informatie over Google's ontwikkelingsplannen voor een zelfrijdende auto maanden voordat hij aan de slag ging bij taxidienst Uber, die een soortgelijk product wil ontwikkelen.

Levandowski had schuld bekend in ruil voor strafvermindering. Zijn celstraf zal ingaan na het einde van de coronapandemie. De rechter zei dat een lagere straf dan een celstraf "groen licht geeft aan elke toekomstige briljante ingenieur om bedrijfsgeheimen te stelen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Google-zusterbedrijf stuurt zelfrijdende auto's weer de weg op

179 miljoen dollar

De veroordeling is een van de meest prominente voor diefstal van intellectueel eigendom in de tech-sector van Silicon Valley. Levandowski bekende schuld nadat hij bankroet raakte. Hij is Alphabet, Google's moederbedrijf, 179 miljoen dollar (ongeveer 152 miljoen euro) schuldig als gevolg van zijn daden voor hij het bedrijf in januari 2016 verliet.

Nadat Levandowski bij Google vertrok, richtte hij zijn eigen startup Otto op, die hij later voor 680 miljoen dollar verkocht aan Uber. Waymo, de zusteronderneming van Google die werkte aan de zelfrijdende auto, spande in februari 2017 een rechtszaak aan tegen Uber vanwege diefstal van bedrijfsgegevens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Elon Musk: 'Zelfrijdende Tesla-auto is bijna klaar'

Uber

Uber stuurde Levandowski in 2017 de laan uit. Het bedrijf beloofde in 2018 bij een schikking in een civiele zaak die door Waymo was aangespannen, dat het geen technologie van Waymo zal gebruiken voor zijn zelfrijdende auto.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Intel test zelfrijdende auto's met 130 km/u in Duitsland

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore