30 aanklachten

Jongen van 17 gearresteerd in Florida voor megahack op Twitter

31 juli 2020 21:44 Aangepast: 01 augustus 2020 14:34
Ook Geert Wilders was het slachtoffer van de hack. Beeld © ANP

De politie in de Amerikaanse staat Florida heeft een 17-jarige jongen gearresteerd die verantwoordelijk zou zijn voor de enorme hack op Twitter van eerder deze maand. In Californië werden nog twee verdachten gearresteerd: een 19-jarige Brit en een 22-jarige Amerikaan.

De 17-jarige jongen zou het brein zijn van de hack. Het is niet duidelijk of de groep met slechts drie mensen handelde, of dat de Amerikaanse justitie nog meer verdachten in het vizier heeft.

Daarbij werden tegelijkertijd de accounts van tientallen wereldleiders en andere prominenten gehackt. Op hun account verscheen een link naar een louche website waar een deal met bitcoins werd aangeboden. Wie een bedrag in bitcoins zou storten kreeg dat bedrag zogenaamd verdubbeld teruggestort. 

Honderden miljoenen volgers

Door het enorme bereik van de prominente gehackte twitteraars onder wie Barack Obama, Jeff Bezos, Elon Musk en Bill Gates kregen honderden miljoenen mensen de frauduleuze link onder ogen.

Het is niet bekend hoeveel mensen in de poging tot oplichting zijn getrapt, maar de hackers zouden flink wat geld hebben buitgemaakt

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hackers kregen toegang door medewerkers Twitter te manipuleren

Volgens Amerikaanse media zijn tegen de jongen dertig aanklachten geformuleerd. In het rechtssysteem in Florida kan hij worden berecht als een volwassene.  

Spearphishing

Eerder vandaag maakte Twitter meer details bekend over de achtergrond van de hack. Medewerkers van het bedrijf zouden slachtoffer zijn geworden van 'spearphishing', een methode waarin medewerkers heel gericht worden benaderd. De hackers proberen op die manier de inloggegevens van die medewerkers te achterhalen. 

Een paar medewerkers trapten in de truc, waardoor de hackers wachtwoorden bemachtigden om interne hulpmiddelen van personeel te gebruiken. Deze konden vervolgens worden misbruikt om 130 Twitter-accounts aan te vallen. In Nederland werd onder andere de account van Geert Wilders gehackt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geert Wilders kan weer twitteren: 'Ik ben er weer!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore