Accountdiefstal

'Minderjarigen handelen in gestolen accounts voor deelscooters'

31 juli 2020 18:53 Aangepast: 31 juli 2020 19:00
Beeld © Bright

Minderjarigen zouden handelen in gestolen accounts voor deelscooters, waarmee ze zonder rijbewijs vervolgens de weg op kunnen.

Dat meldt de NOS, na te spreken met tien van zulke handelaren. Zij zouden maandelijks tientallen accounts verkopen voor de deelscooterdienst Felyx, die scooters heeft staan in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

Steeds meer deelscooterbedrijven vestigen zich in Nederlandse steden. Vanuit een app kun je zo'n scooter huren, waarna je hem voor een korte tijd binnen de stad kunt gebruiken. Voor het gebruik van zulke scooters moet je vaak meerderjarig zijn en minstens een scooterrijbewijs hebben. 

De handelaren gaan op zoek naar accounts van andere gebruikers van zo'n dienst. Dat zouden ze doen door met eerder gelekte wachtwoorden van andere diensten proberen in te loggen in een deelscooter-app. Zijn ze eenmaal binnen, dan wordt zo'n account vervolgens verkocht.

Tientje per account

Eén account levert de handelaren doorgaans 10 euro op. Het profiel werkt zolang het wachtwoord niet wordt gewijzigd: ontdekt de deeldienst of originele eigenaar de diefstal, dan worden er maatregelen genomen.

Slachtoffers worden vaak ook geconfronteerd met hoge rekeningen: de accounts zijn gekoppeld aan hun creditcards of andere betaalmiddelen, waardoor de ritjes van de illegale kopers bij hun in rekening worden gebracht. Slachtoffers waar de NOS mee sprak kregen wel hun geld terug van Felyx.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van