Nieuwe wet

Australië wil techbedrijven voor nieuws laten betalen

31 juli 2020 09:02 Aangepast: 31 juli 2020 09:06
Beeld © Getty

Australië heeft vrijdag een ontwerpwet onthuld waarmee het Google en Facebook wil dwingen nieuwsmedia te betalen voor het overnemen van hun berichten.

Minister van Financiën Josh Frydenberg kondigde de "verplichte gedragscode" aan nadat 18 maanden onderhandelen tussen de nieuwsindustrie en de techbedrijven niets had opgeleverd.

Naast betaling voor inhoud, behandelt de code kwesties als toegang tot gebruikersgegevens, transparantie over algoritmen en rangschikking van inhoud in nieuwsfeeds en zoekresultaten op de platforms. 

"Met deze veranderingen staat niets minder dan de toekomst van het Australische medialandschap op het spel", aldus Frydenberg op een persconferentie. De minister zei dat wetgeving die de code implementeert de komende weken in het parlement zal worden geïntroduceerd en "aanzienlijke boetes" zal bevatten die de technologiebedrijven honderden miljoenen dollars kunnen kosten.

Eerst Facebook en Google

Hoewel de code uiteindelijk van toepassing zou kunnen zijn op elk digitaal platform dat Australische nieuws gebruikt, zei Frydenberg dat het zich in eerste instantie zou richten op Facebook en Google, twee van 's werelds rijkste en machtigste bedrijven.

Het initiatief van Australië wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd, aangezien nieuwsmedia overal ter wereld zien dat steeds meer onlineadvertentie-inkomsten naar Facebook, Google en andere grote technologiebedrijven gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore