Amazon, Apple, Alphabet en Facebook

Big tech floreert terwijl economie krimpt: marktwaarde ruim 5 biljoen

31 juli 2020 09:51 Aangepast: 31 juli 2020 10:03
Een bezorger van Amazon Beeld © Getty

De Amerikaanse economie kromp in het tweede kwartaal nog nooit zo hard en ook in de rest van de wereld draait de economie op zijn zachtst gezegd niet lekker, maar de vier grote tech-ondernemingen uit de VS blijven het prima doen. Amazon, Alphabet, Apple en Facebook profiteren juist van de coronacrisis.

Allemaal deden ze het beter dan verwacht. In de nabeurshandel steeg de koers van alle vier dan ook.

De totale marktwaarde van de bedrijven samen steeg daardoor met meer dan 200 miljard dollar en kwam voor het eerst op ruim 5 biljoen dollar uit. Dat komt neer op 4,2 biljoen euro of in miljarden uitgedrukt: 4200 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Amerikaans Congres bijt dit keer wel door in verhoor met techreuzen

Alphabet

Weliswaar behaalde Alphabet, het concern achter Google, voor het eerst in zijn bestaan een omzetdaling, maar analisten waren uitgegaan van een grotere afname.

Alphabet leed onder de coronacrisis waardoor bedrijven minder adverteerden. De omzet kromp met 1,7 procent tot 38,3 miljard dollar. De nettowinst daalde 30 procent tot bijna 7 miljard dollar.

In de nabeurshandel steeg de koers van Alphabet met 0,5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Amerikaanse economie krijgt hardste klap ooit

Amazon

Amazon deed het veel beter. Zo steeg de omzet in de maanden april tot en met juni met maar liefst 40 procent tot 80 miljard dollar. De nettowinst verdubbelde tot 5,2 miljard dollar.

Door het coronavirus gingen consumenten veel meer online kopen. Bij de winstverdubbeling moet worden bedacht dat Amazon meer dan 4 miljard dollar uitgaf aan kosten om medewerkers te beschermen tegen het coronavirus en de capaciteit te vergroten om de hogere vraag aan te kunnen.

Amazon had ook voordeel doordat meer mensen thuiswerken. De omzet van het onderdeel dat clouddiensten aanbiedt steeg met 29 procent. Dat is wel minder dan de toename van 43 procent die Alphabet op dit punt boekte.

In de nabeurshandel steeg de koers van Amazon met 5 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Amazon-baas Jeff Bezos koopt duurste huis ooit in LA

Apple

Apple zag de omzet met 11 procent toenemen tot bijna 60 miljard dollar. Onderaan de streep steeg de winst met 12 procent tot 11,2 miljard dollar.

Er ging voor ruim 26 miljard dollar aan iPhones over de toonbank, dat is 4 miljard (bijna een vijfde) meer dan analisten hadden gedacht. Dat is opmerkelijk, omdat de wereldwijde markt voor telefoonverkopen juist met 14 procent daalde. Ook de verkopen van diensten steeg met dubbele cijfers.

In de nabeurshandel steeg de koers van Apple met meer dan 6 procent.

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Advertentieboycot: hoe zwaar lijdt Facebook daaronder?

Facebook

De omzet van Facebook groeide in het tweede kwartaal met een kleine 11 procent tot 18,3 miljard dollar. De nettowinst verdubbelde bijna tot 5,2 miljard dollar.

De advertentie-inkomsten bleven doorstijgen, ondanks de boycot van onder meer Unilever. Tijdens de lockdown in verschillende landen besteedden consumenten meer online, waardoor andere bedrijven wel meer gingen adverteren.

Het aantal maandelijkse actieve gebruikers van Facebook steeg tot 2,7 miljard, dat is meer dan de 2,6 miljard waar analisten op hadden gerekend.

In de nabeurshandel steeg de koers van Facebook met 6,5 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van