Neom

E-sportbedrijf staakt Saoedische samenwerking na woede gamers

30 juli 2020 16:36

De e-sporttak van gamebedrijf Riot Games gaat niet langer samenwerken met de Saoedische stad Neom, nadat spelers hun woedde uitten over de sponsoring.

Dat meldt de gamestudio in een verklaring op zijn e-sportsite. Riot Games maakt onder andere League of Legends, één van de grootste competitieve games ter wereld.

Neom moet een futuristische stad in Saoedi-Arabië worden die "de ontwikkeling van de mens voortstuwt". Dat gebeurt onder andere door drones vrij in te zetten en duurzame vormen van stroom te gebruiken. Daarmee hoopt het land internationale investeerders aan te trekken.

De samenwerking met Riot Games leek voornamelijk een sponsordeal te zijn. Het bedrijf werd gefinancierd door het Saoedische initiatief, waarna plannen in de stad tijdens streams van e-sportwedstrijden werden besproken.

Moord op Kashoggi

Dat leidde tot woede van zowel spelers als presentatoren. De stad wordt deels gefinancierd door kroonprins Mohammed bin Salman, die onder andere wordt verdacht van het in gang zetten van de moord op Amerikaanse journalist Jamal Khashoggi. 

De samenwerking werd op Twitter aangekondigd, waar het gamebedrijf een profielfoto ter steun van Pride Week heeft. Ook dat schoot in een verkeerd keelgat, omdat Saoedi-Arabië bekendstaat om zijn intolerantie jegens LHTB'ers. 

Snel rechtzetten

"We vinden het belangrijk om te erkennen wanneer we fouten maken, zodat we die snel kunnen rechtzetten", schrijft het bedrijf nu in een reactie. "Na verdere overweging, hoewel we ook onze spelers in Saoedi-Arabië en het Midden-Oosten blijven steunen, hebben we besloten onze samenwerking met Neom te beëindigen."

Riot Games is niet de enige e-sportpartij die met de stad ging samenwerken: ook Blast Premier, dat toernooien in schietspel Counter-Strike: Global Offensive organiseert, zei onlangs hetzelfde te doen. Dat leidde tot dezelfde kritiek, waar het bedrijf vooralsnog niet op heeft gereageerd.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van