Ga naar de inhoud
Auteursrechten

Muziekpodcasts publieke omroepen achter regioslot na copyrightclaims

Beeld © Hollandse Hoogte

De NPO heeft meerdere muziekpodcasts achter een regioslot gezet, nadat de omroep de ene na de andere copyrightclaim ontving van de Amerikaanse Recording Industry Association of America (RIAA).

Dat bevestigt NPO-woordvoerder Marcel Frost tegenover Bright na berichtgeving van Spreekbuis. "Het klopt dat er op sommige podcasts een geo-restrictie is geplaatst, omdat de muziekrechten alleen voor Nederland zijn geregeld", aldus Frost.

Hij wil niet zeggen van welke omroepen de podcasts zijn die tot de auteursrechtenclaims hebben geleid. Volgens Frost zijn de afzonderlijke omroepen zelf verantwoordelijk voor hun podcasts. 

De publieke omroepen plaatsen radio-uitzendingen van sommige programma's achteraf online als podcast, inclusief de tussendoor afgespeelde muziek. Voor de muziekrechten wordt geld betaald aan Buma Stemra, maar die licentie geldt alleen voor binnen Nederland. Dat terwijl de podcasts wereldwijd te beluisteren waren.

Auteursrechtenschending

Dat leidde tot claims van de Amerikaanse RIAA. Deze brancheorganisatie treedt op als partijen bijvoorbeeld de auteursrechten van muzikanten schenden. Dat doet de instantie voor grote muzieklabels zoals Universal, Sony en Warner Music.

Het regioslot moet ervoor zorgen dat de RIAA niet langer in actie zal komen tegen de NPO-podcasts. Hierdoor zijn afleveringen alleen nog maar in Nederland te downloaden, waar de rechten via Buma Stemra zijn afgekocht.

Ook KINK

De commerciële radiozender KINK zou het voorbeeld van de NPO hebben gevolgd. Podcasts die meer dan 25 procent muziek bevatten zijn voortaan alleen nog via de site en app te luisteren. Op podcastplatforms zijn ze niet meer te vinden.

"Het is allemaal heel ondoorzichtig, beklaagt KINK-programmadirecteur tegenover Spreekbuis. "Alles is keurig afgetikt met Buma, Sena zegt constant er mee bezig te zijn – en in de tussentijd krijg je copyright infringements aan je broek."

Superhelden
Luister ook:
Superhelden naar Spotify: grote deal over podcasts rond DC Comics
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl