Auteursrechten

Muziekpodcasts publieke omroepen achter regioslot na copyrightclaims

30 juli 2020 13:45 Aangepast: 30 juli 2020 14:26
Beeld © Hollandse Hoogte

De NPO heeft meerdere muziekpodcasts achter een regioslot gezet, nadat de omroep de ene na de andere copyrightclaim ontving van de Amerikaanse Recording Industry Association of America (RIAA).

Dat bevestigt NPO-woordvoerder Marcel Frost tegenover Bright na berichtgeving van Spreekbuis. "Het klopt dat er op sommige podcasts een geo-restrictie is geplaatst, omdat de muziekrechten alleen voor Nederland zijn geregeld", aldus Frost.

Hij wil niet zeggen van welke omroepen de podcasts zijn die tot de auteursrechtenclaims hebben geleid. Volgens Frost zijn de afzonderlijke omroepen zelf verantwoordelijk voor hun podcasts. 

De publieke omroepen plaatsen radio-uitzendingen van sommige programma's achteraf online als podcast, inclusief de tussendoor afgespeelde muziek. Voor de muziekrechten wordt geld betaald aan Buma Stemra, maar die licentie geldt alleen voor binnen Nederland. Dat terwijl de podcasts wereldwijd te beluisteren waren.

Auteursrechtenschending

Dat leidde tot claims van de Amerikaanse RIAA. Deze brancheorganisatie treedt op als partijen bijvoorbeeld de auteursrechten van muzikanten schenden. Dat doet de instantie voor grote muzieklabels zoals Universal, Sony en Warner Music.

Het regioslot moet ervoor zorgen dat de RIAA niet langer in actie zal komen tegen de NPO-podcasts. Hierdoor zijn afleveringen alleen nog maar in Nederland te downloaden, waar de rechten via Buma Stemra zijn afgekocht.

Ook KINK

De commerciële radiozender KINK zou het voorbeeld van de NPO hebben gevolgd. Podcasts die meer dan 25 procent muziek bevatten zijn voortaan alleen nog via de site en app te luisteren. Op podcastplatforms zijn ze niet meer te vinden.

"Het is allemaal heel ondoorzichtig, beklaagt KINK-programmadirecteur tegenover Spreekbuis. "Alles is keurig afgetikt met Buma, Sena zegt constant er mee bezig te zijn – en in de tussentijd krijg je copyright infringements aan je broek."

Miniatuurvoorbeeld
Luister ook:

Superhelden naar Spotify: grote deal over podcasts rond DC Comics

Bright blok

Volg Bright voor meer tech en gadgets op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van