Smartphones

'Huawei voor het eerst wereldwijd grootste op smartphonemarkt'

30 juli 2020 12:22 Aangepast: 30 juli 2020 14:07
Beeld © Bright

Het Chinese Huawei zou voor het eerst het grootste marktaandeel op de smartphonemarkt hebben veroverd.

Dat blijkt uit cijfers van analysebureau Canalys. Het bedrijf zou afgelopen kwartaal voor het eerst meer toestellen hebben verscheept dan Samsung. De titel van marktleider ging de afgelopen jaren bijna altijd naar Apple of Samsung.

In het tweede kwartaal dit jaar zou Huawei 55,8 miljoen toestellen op de markt hebben gebracht, versus 53,7 miljoen exemplaren van Samsung. De cijfers van beide bedrijven krompen vergeleken met een jaar eerder, maar de daling was het grootst bij Samsung. 

Thuisland

De mijlpaal van Huawei is volgens Canalys-analist Ben Stanton vooral te danken aan het coronavirus. De Chinese economie zou eerder zijn hersteld dan die bij concurrenten, waardoor het bedrijf veel kon verkopen in zijn thuisland. Dat terwijl Samsung in China slechts een marktaandeel heeft van minder dan 1 procent.

Huawei onder vuur

Huawei ligt wereldwijd onder vuur. Het bedrijf levert ook apparatuur van zendmasten, maar critici vrezen dat de Chinese overheid zo mobiele netwerken in het westen zou kunnen afluisteren.

Het bedrijf lijdt sinds vorig jaar onder sancties van de Verenigde Staten, die bedrijven zoals Google verbieden samen te werken met Huawei. Hierdoor mogen telefoons van Huawei niet de volledige versie van het Android-besturingssysteem gebruiken of toegang bieden tot de appwinkel van Google.

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Twitter en Facebook

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van