Ruimtevaart

Astronaut Behnken bijna terug uit ISS, zijn vrouw gaat volgend jaar

28 juli 2020 18:54
Astronaut Megan McArthur Beeld © NASA

De Amerikaanse astronaut Bob Behnken, die in mei met de eerste commerciële raket naar de ruimte ging, keert komend weekend terug. Zijn echtgenote, astronaute K. Megan McArthur, gaat volgend jaar voor een halfjaar naar het ruimtestation ISS.

Voor McArthur wordt het haar tweede ruimtereis. Behnken is momenteel voor de derde keer in de ruimte. Ze hebben samen een 6 jaar oude zoon.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de missie van McArthur dinsdag aangekondigd. Haar reisgenoten zijn de Amerikaan Shane Kimbrough, de Fransman Thomas Pesquet en de Japanner Akihiko Hoshide.

Terugkeer

Behnken ging eind mei met landgenoot Douglas Hurley naar het ruimtestation ISS. Het is de bedoeling dat ze zaterdag het ISS verlaten. Hun capsule moet dan uit de baan rond de aarde zakken. Bij terugkeer in de dampkring heeft het vaartuig een snelheid van ongeveer 28.000 kilometer per uur. De wrijving stelt de capsule bloot aan temperaturen van bijna 2000 graden Celsius.

Hangend aan parachutes moet hij zondag in de Atlantische Oceaan of de Golf van Mexico plonzen. De precieze locatie hangt af van het weer rond Florida.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Astronauten SpaceX-ruimtevaartuig gaan op 1 augustus terug

Crew Dragon van SpaceX

Behnken en Hurley gingen naar de ruimte met een Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk. Dat heeft als vierde organisatie mensen in een baan rond de aarde weten te brengen. Eerder slaagden de ruimtevaartorganisaties van de Sovjet-Unie/Rusland, de Verenigde Staten en China daar in.

Behnken en Hurley maakten de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011. De Verenigde Staten waren al die jaren afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.

Bright blok

Meer nieuws en reviews van Bright:

Volg ons op YouTube

Facebook en Twitter

Instagram en TikTok

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore