Ga naar de inhoud
5G

Start 5G bij KPN en T-Mobile 'zonder problemen'

Beeld © Getty

De introductie van het snellere 5G-netwerk door KPN en T-Mobile is dinsdag goed verlopen. Tienduizenden klanten met een geschikte smartphone kunnen nu 5G in Nederland gebruiken.

De 5G-dekking is bij geen van de providers al landelijk. Zo gaat het bij KPN in eerste instantie om het grootste deel van de Randstad en Eindhoven.

"Het duurt enige tijd voordat het nieuwe netwerk helemaal goed doorloopt, maar we zijn tot nu toe nog geen problemen tegengekomen, en dat verwachten we ook niet", zegt Jacob Groote, 5G-directeur bij KPN. Groote schat in dat er tot nu toe ongeveer enkele tienduizenden KPN-klanten het juiste toestel hebben en in het juiste gebied zitten en dus van de nieuwe technologie gebruik kunnen maken.

Volgens KPN wordt de downloadsnelheid voor zowel 4G- als 5G-gebruikers met 50 procent verhoogd. Mensen met een 5G-telefoon krijgen er ook een wat hogere uploadsnelheid bij. Vooral recent uitgebrachte smartphones kunnen overweg met 5G, oudere toestellen kunnen dat niet. 

T-Mobile

T-Mobile begon dinsdag met het activeren van het netwerk in Den Haag en in "het grootste gedeelte van Nederland". In de komende dagen moeten volgens een woordvoerder T-Mobile klanten die een geschikt abonnement hebben, omgezet zijn naar 5G. "Vandaag is heel goed verlopen", aldus de woordvoerder. Om hoeveel klanten bij T-Mobile het precies gaat, is niet duidelijk.

Vanaf
Lees ook
Vanaf deze week 5G bij alle grote providers: zo gebruik je het

Vodafone

VodafoneZiggo begon eind april al met zijn 5G-netwerk, waarvoor het zijn 4G-frequenties kon gebruiken.  

Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. Supersnel mobiel internet moet tevens als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig en is de reactiesnelheid van het netwerk korter.

Veiling frequenties

De veiling van de 5G-frequenties was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan de apparatuur van het Chinese Huawei. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders.

De overheid haalde met de 5G-veiling 1,2 miljard euro op.

5G-veiling
Lees ook
5G-veiling levert schatkist veel meer op dan verwacht
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl