Ga naar de inhoud
Sociale media

'Twitter-personeel bespiedde accounts Beyoncé en andere sterren'

Beyoncé Beeld © ANP

Medewerkers bij Twitter zouden in de afgelopen jaren privégegevens van beroemde gebruikers hebben ingezien.

Dat vertellen oud-medewerkers aan Bloomberg. Op die manier werden bijvoorbeeld de locaties en ip-adressen van beroemdheden bekeken, zonder dat zij wisten dat hun accounts waren ingezien.

In 2017 en 2018 maakte personeel er een spelletje van om helpdesksmoesjes te verzinnen om een beroemd account te mogen bespieden. Dit gebeurde onder andere bij het account van Beyoncé, dat inmiddels 15,6 miljoen volgers heeft.

In 2015 al gewaarschuwd

Het is onduidelijk hoeveel Twitter-medewerkers op die manier accounts bespioneerden. De groep die hiertoe in staat was bestaat uit 1500 mensen die onder andere accounts resetten, hacks onderzoeken en ingrijpen als gebruikers bepaalde regels overtreden.

Twitter-CEO Jack Dorsey en de raad van bestuur zouden in 2015 al zijn gewaarschuwd voor de risico's van personeel dat accountinformatie kan inzien. In de afgelopen jaren is het aantal werknemers significant gegroeid, wat het lastiger maakt om dergelijke overtredingen van bedrijfsbeleid op te sporen.

Twitterhackers
Lees ook:
Twitterhackers konden bij privéberichten Nederlandse politicus

Grote Twitter-hack

De openbaring van Bloomberg volgt kort na een grote Twitter-hack waarbij aanvallers 130 accounts probeerden over te nemen. Onder andere het account van Geert Wilders kwam hierdoor in handen van een hacker.

Volgens Twitter werden bij die hack medewerkers misleid, om de aanvallers zo toegang te geven tot accounts.

Twitter
Lees ook
Twitter overweegt abonnementen met extra functies voor gebruikers
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.