GigaNet

VodafoneZiggo hervat uitrol gigabitsnelheden in regio Rotterdam

28 juli 2020 09:04 Aangepast: 28 juli 2020 11:01
Beeld © ANP

VodafoneZiggo gaat weer verder met de uitrol van gigabitsnelheden op zijn kabelnetwerk. De regio rond Rotterdam is als eerste aan de beurt.

De hogere internetsnelheid wordt vanaf vandaag in Hoogvliet aangeboden, laat de provider aan Bright weten. Op 15 september zal de gehele regio Rotterdam toegang krijgen tot gigabit, waaronder Vlaardingen, Pernis en Rozenburg.

Daarmee heeft de provider zijn landelijke uitrol van gigabit weer hervat. Die werd in maart tijdelijk stopgezet na de uitbraak van het coronavirus. Monteurs kwamen tijdelijk alleen langs in urgente situaties en alle werkzaamheden werden geschrapt. 

Na Rotterdam zijn later ook Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Wageningen aan de beurt. De provider hoopt voor het einde van 2020 zo'n 3,6 miljoen huishoudens en bedrijven met gigabit te kunnen verbinden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziggo stopt voorlopig uitrol gigabit-internet

Deels glasvezel

VodafoneZiggo biedt gigabitsnelheden over zijn kabelnetwerk. Dit netwerk gebruikt in zijn kern glasvezel. 40.000 kilometer van het volledige netwerk bestaat uit glasvezel, terwijl 400.000 kilometer coax benut. De verbinding tussen wijkkast en huis gebruikt nog een coax-verbinding.

Speciale DOCSIS 3.1-technologie moet het mogelijk maken om ook op dat punt een snelheid van 1 Gbps te behalen. Over een aantal jaar denkt de provider zelfs snelheden van 10 gigabit per seconde te bereiken.

Daarmee concurreert de provider met bestaande glasvezelnetwerken in Nederland. Groot verschil daarbij is de uploadsnelheid: die ligt bij VodafoneZiggo's GigaNet op 50 Mbps, terwijl bij glasvezelproviders een upload van maximaal 1 gigabit per seconde bereikt kan worden. Op termijn zou de uploadsnelheid bij VodafoneZiggo wel moeten stijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziggo: 'We werken aan oplossingen voor problemen Ziggo Go'

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van