Games

Prototypes en bronbestanden Nintendo op straat na groot datalek

27 juli 2020 13:29 Aangepast: 27 juli 2020 13:36
Beeld © Getty

Na een groot datalek liggen veel prototypes, chatgesprekken en bronbestanden van het Japanse gamebedrijf Nintendo op straat.

De bestanden doken afgelopen weekend op. Daartussen staan onder andere prototypes van spellen voor de oude spelcomputers Super Nintendo en Nintendo 64. Het gaat onder andere om een vroege versie van Super Mario Kart, waarin spelers niet konden springen om scherpe bochten te maken. Ook was de muziek van het spel toen anders.

Een prototype van Yoshi's Island noemt het spel 'Super Mario Bros. 5'. In de gelekte bestanden zijn vroege ontwerpen voor de klassieke Mario-schurken en Yoshi te zien. Mario's broer Luigi zou in een bronbestand zijn middelvinger naar de speler uitsteken.

Een woordvoerder van Nintendo wilde tegenover Bright niet op het lek reageren, maar voormalig Star Fox-maker Dylan Cuthbert bevestigt dat een oud, intern programma tussen de bestanden te vinden is. De kans is hierdoor groot dat het daadwerkelijk om bestanden van Nintendo gaat.

Bronbestanden

De gelekte bronbestanden laten ook zien hoe de spellen van Nintendo er van binnen uitzien. Dat geeft programmeurs nieuwe manieren om de werkwijze van Nintendo te leren, terwijl fans naar ongebruikte delen van hun favoriete spellen kunnen zoeken.

Het is niet voor het eerst dat Nintendo slachtoffer is van zo'n groot lek: eerder dit jaar leek het bedrijf te zijn gehackt, waardoor andere oude prototypes op straat kwamen te liggen. Bij het nieuwe lek gaat het om veel bestanden van de populairste spellen.

Mogelijk gelekt vanuit China

Mogelijk is de gelekte informatie niet afkomstig van Nintendo's eigen servers, maar die van de Chinese partner iQue. Het is onduidelijk of de informatie via een gerichte hack is gestolen.

iQue maakte in 2003 een Nintendo-spelcomputer die voldeed aan de Chinese wetgeving. In het lek staan ook bronbestanden van iQue's eigen software. Vermoedelijk had het bedrijf nog vroege gegevens van Nintendo in bezit, die vanaf hun servers naar buiten zijn gelekt.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van