Ga naar de inhoud
60 uur down

Garmin zwijgt over oorzaak wereldwijde storing: 'Maar klantgegevens zijn veilig'

Een sporthorloge van Garmin.

Wielrenners en hardlopers die gebruikmaken van Garmin, hoeven niet te vrezen dat hun privégegevens op straat belanden, meldt het Amerikaanse technologiebedrijf. Garmin is al ruim 60 uur getroffen door een wereldwijde storing, vermoedelijk als gevolg van een ransomware-aanval.

Het is sinds donderdagochtend niet mogelijk om sportactiviteiten te synchroniseren met de mobiele app Garmin Connect. Die app wordt veel gebruikt om activiteiten te delen op andere platformen zoals Runkeeper en Strava.

Onvrede

Hoe lang de storing nog duurt, is niet bekend. Garmin zegt daar niets over in zijn summiere verklaring, tot grote onvrede van veel klanten op sociale media. Ze willen weten wat er aan de hand is en of hun privégegevens veilig zijn.

In de Connect-app meldt Garmin enkel dat er sprake is van een storing."Deze storing heeft ook gevolgen voor onze callcenters en we kunnen momenteel geen oproepen, e-mails of onlinechats ontvangen. We werken eraan om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen."

Onkraakbare code

De hackers die zijn binnengedrongen bij Garmin hebben vermoedelijk alle computers en back-upsystemen binnen het bedrijfsnetwerk versleuteld met een onkraakbare code. De computers zijn dan niet langer bruikbaar, maar krijgen een bericht in beeld: 'ga naar deze website en betaal'.

De Amerikaanse techsite BleedingComputer meldde eerder vandaag dat de hackers 10 miljoen euro eisen. Zonder te betalen is het nagenoeg onmogelijk om terug toegang te krijgen, legde cybersecurityexpert Rickey Gevers gisteren uit aan RTL Nieuws. "Zelf ontsleutelen zou een kwestie van jaren worden. Als het al zou lukken. De versleuteling is vaak waterdicht, uitzonderingen daargelaten."

'Heb
Lees ook:
'Heb ik nou voor niks gesport?!' Wereldwijde storing bij Garmin

Een schrale troost voor de gebruikers van Garmin is dat hun sportactiviteiten waarschijnlijk niet verdwijnen in het grote niets. Hun activiteiten worden namelijk niet op internet, maar op hun horloge of navigatiesysteem opgeslagen.

Zo voorkom je dat ransomware je computer gijzelt

00:58
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl