Staatshackers

Iran: cyberaanvallen niet de oorzaak van grote branden

23 juli 2020 12:08 Aangepast: 23 juli 2020 13:00
Beeld © iStock

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Iran erkent dat buitenlandse overheden achter recente cyberaanvallen op Iraanse installaties kunnen zitten. Maar volgens een woordvoerder speelden cyberaanvallen geen rol bij recente branden en ontploffingen in Iran.

Sinds eind juni zijn meerdere branden en explosies gemeld op belangrijke locaties, zoals militaire en industriële complexen. Een brand in een nucleaire installatie bij Natanz zou volgens Iraanse functionarissen mogelijk het gevolg van een cyberaanval zijn.

"Er worden dagelijks duizenden cyberaanvallen uitgevoerd op onze infrastructuur. Dat is niets nieuws. Ze worden in de meeste gevallen tegengehouden door onze verdedigingssystemen", zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Iraanse staatshackers vallen Nederlandse universiteiten aan'

De woordvoerder zei dat "overheden of groepen" zijn geïdentificeerd die achter recente cyberaanvallen zaten. Die noemde hij niet bij naam.

De zegsman stelde echter ook dat het normaal is dat in de zomer brand uitbreekt in bossen en op andere locaties.

Stuxnet

Ruim tien jaar geleden werd bekend dat het Stuxnet-virus is gebruikt om het nucleaire programma van Iran te saboteren. De Nederlandse inlichtingendienst AIVD zou daarbij een belangrijke rol hebben gespeeld. De uitlaatkleppen van de centrifuges van een nucleaire centrale gingen door het Stuxnet-virus dicht. Door de toenemende druk draaiden de centrifuges zichzelf kapot, waardoor het Iraanse programma jaren vertraging opliep.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Atoomfaciliteit Iran zwaar beschadigd, mogelijk door explosief

Bright blok

Meer tech en gadgets bij Bright:

Volg ons op YouTube

Instagram en TikTok

Chat mee op Discord

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore