Steve Wozniak

Apple-oprichter klaagt YouTube aan om bitcoin-oplichters

23 juli 2020 13:03

Apple-medeoprichter Steve Wozniak is naar de rechter gestapt, omdat YouTube te weinig zou doen tegen oplichters die zijn beeltenis misbruiken.

De oplichters gebruikten beelden van Wozniak in video's over zogenaamde bitcoin-weggeefacties. Iedereen die bitcoin overmaakte naar zijn adres, zou dubbel die hoeveelheid terugkrijgen.

In werkelijkheid had Wozniak niks met de video's te maken. Wie gehoor gaf aan de oproep, kreeg nooit het beloofde bedrag teruggestuurd. Dat staat in de aanklacht die Bloomberg heeft ingezien.

Wozniak zegt dat hij YouTube meermaals heeft verzocht om in te grijpen maar dat het bedrijf hier geen gehoor aan heeft gegeven. "YouTube host, promoot en verdient aan vergelijkbare oplichterijen."

Schadevergoeding en maatregelen

De voormalige Apple-topman stapte samen met 17 andere slachtoffers naar de rechter. Zij hopen dat de rechter YouTube verplicht om de beelden meteen te wissen en dat er een schadevergoeding wordt betaald.

Google heeft nog niet op de aanklacht gereageerd. Wozniak startte in de jaren 70 samen met Steve Jobs Apple, waarna hij in 1983 het bedrijf verliet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Apple-oprichter dacht 'patient zero' van coronavirus te zijn

Amerikaanse wet

Techbedrijven zijn in de Verenigde Staten vaak beschermd tegen dergelijke rechtszaken door een clausule in de communicatiewet. Deze stelt dat bedrijven niet verantwoordelijk zijn voor wat gebruikers op hun platformen plaatsen.

Een wetsvoorstel van het Amerikaanse ministerie van Justitie zou die beschermingen mogelijk inperken. Deze aanpassing is vooralsnog nog niet aangenomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regering Trump wil bescherming techbedrijven inperken

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van